Μια Classy πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη

Του Κώστα Τσαούση

Το όνομα της πλατφόρμας είναι στιλάτο και σοφιστικέ. Classy. Στις μέρες μας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι η Νο1 online & mobile fundraising platform καθώς την εμπιστεύονται πάνω από 3,000 κορυφαίοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κοινωνικές επιχειρήσεις. Την πλατφόρμα Classy εμπιστεύτηκε και το Μουσείο Μπενάκη για την εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων – κοινώς crowdfunding- για την χρηματοδότηση της επέκτασης του προγράμματος

περιοδειών στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν το Μουσείο Μπενάκη- ένας από τους κορυφαίους θεσμούς πολιτισμού στον τόπο μας που οφείλει την ίδρυση και την λειτουργία του στον Αντώνη Μπενάκη και τους απογόνους του- έχει οργανώσει ένα ταξίδι με τις φωτογραφίες των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία ζήτησα από τον κ. Νίκο Τριβουλίδη, με την ιδιότητα του ως Director of Fundraising & Development του Μουσείου Μπενάκη να μας δώσει τις αναγκαίες και απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση όλων των πτυχών του εγχειρήματος. Ο κ. Τριβουλίδης που ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ συνοδεύοντας την έκθεση ανταποκρίθηκε. Το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του: "Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει την πρώτη του ηλεκτρονική εκστρατεία συγκέντρωση πόρων (crowdfunding) με αφορμή την έκθεση στην Αμερική του φωτογραφικού λευκώματος του Άλμπερτ Μάγιερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Κατά τη διάρκεια του 2016, η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στην Russell Rotunda στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, στην Αριζόνα και τον Δεκέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη: στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από τις 5 ως τις 9 Δεκεμβρίου και στον Εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη από τις 8 ως τις 16 Δεκεμβρίου.

Στόχος της εκστρατείας, που συμπίπτει με τις εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, είναι η συγκέντρωση του ποσού των €100,000 για τη συνέχιση του ταξιδιού του λευκώματος σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα πόλεις των Η.Π.Α, μέσα στο 2017. Οι εκθέσεις θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της Αμερικής, να δει από κοντά ένα τόσο σπάνιο έκθεμα, αλλά και να «ζήσει» τις στιγμές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από την κάμερα του Άλμπερτ Μάγιερ.

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Άλμπερτ Μάγιερ, αποτέλεσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους βομβαρδισμούς του 1945 που ισοπέδωσαν τη Δρέσδη και κατέστρεψαν όλο του το αρχείο, το λεύκωμα με τις αυθεντικές φωτογραφίες έγινε πια σπάνιο και πολύτιμο.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης Πόρων με τα εργαλεία του crowdfunding εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική εξωστρέφειας του Μουσείου Μπενάκη. Η εξωστρέφεια αυτή μπορεί να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με μετρήσιμα ήδη αποτελέσματα στην Αμερική και την Αυστραλία (και εν εξελίξει σχέδια για άλλες χώρες) ξεκίνησε στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 70 και του 80, όταν οι συλλογές του μουσείου και το επιστημονικό ερευνητικό εκπαιδευτικό του έργο, υπό την χαρισματική καθοδήγηση του Άγγελου Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου για περισσότερα από 40 χρόνια έκαναν γνωστό του Μουσείο Μπενάκη στα σημαντικότερα Μουσεία και Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέχιση της εξωστρέφειας αυτής, το Μουσείο αναζητά υποστηρικτές στο έργο και την αποστολή του, ακριβώς όπως και στην Ελλάδα, όπου ως Μέλη του Μουσείου υποστηρίζουν τις δράσεις του, ανάλογα με τις δυνατότητες τους και τις επιθυμίες τους.

Υπό τον γενικό όρο crowdfunding, τη συγκέντρωση πόρων για τον παραπάνω συγκεκριμένο σκοπό που θα έχει διάρκεια δύο μήνες, τα δυο συγκεκριμένα παραπάνω στοιχεία,
· η πολύχρονη αναγνωρισιμότητα του Μουσείου στο εξωτερικό και
· το δυναμικό σώμα, Φίλων Υποστηρικτών και Μελών

οδήγησαν στην επιλογή μιας πλατφόρμας (Classy) που δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα:
· το να προσφέρει κανείς εφόσον το επιθυμεί και όσο επιθυμεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του αλλά και
· να γίνει με τη σειρά του, εφόσον ο σκοπός τον αφορά δυναμικός κοινωνός της προσπάθειάς.

Σε σχέση με την παραδοσιακή μορφή του crowdfunding η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στον κάθε υποστηρικτή (ιδιώτη, σωματείο, Οργανισμό, Εταιρεία, ακόμη και μέσο ενημέρωσης) να βοηθήσει ακόμη πιο ουσιαστικά, και βασιζόμενος στην επιθυμία και τον βαθμό που τον αφορά, να ξεπεράσει τις δυνατότητες του εμπλέκοντας και άλλους υποστηρικτές βάζοντας και αυτός με τη σειρά του ένα στόχο που επιλέγει και προσπαθεί να επιτύχει (Peer-to-Peer Fundraising) και από δωρητής μετατρέπεται σε crowd fundraiser».

Keywords
Τυχαία Θέματα