Μέσα Ιανουαρίου η λειτουργία του Υπερταμείου

Της Ελένης Στεργίου

Με βήματα χελώνας προχωρά η στελέχωση και η λειτουργία του υπερ-Ταμείου, το οποίο εγχείρημα έχει καθυστερήσει και οι δανειστές ασκούν πίεση στο οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup το οποίο υπενθυμίζει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας πρέπει να έχουν προσληφθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου το Ταμείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης είναι η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας αξιοποίησης

δημόσιας περιουσίας, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα επιλεγούν τα Δ.Σ. των άλλων θυγατρικών (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΔΗΣ, ΕΤΑΔ). Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους θεσμούς, ολοκληρώνει τον εσωτερικό κανονισμό του νέου υπερταμείου , ενώ θα πρέπει να συμφωνήσουν τον καθορισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο.

Το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερ-Ταμείου επέλεξε την εταιρεία Stanton Chase International ως σύμβουλο για την αναζήτηση και στελέχωση του διοικητικού του συμβουλίου και κυρίως του διευθύνοντος συμβούλου. Το περιθώριο είναι εντός εξήντα ημερών, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αρχές Ιανουαρίου θα έχουν προσληφθεί τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου και λίγες ημέρες αργότερα το νέο υπερταμείο θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η επιλογή θα γίνει από μια short list υποψηφίων, όπου η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει κάποια πρόταση. Ήδη πάντως η Stanton Chase φρόντισε να δημοσιεύσει τη σχετική "αγγελία - ανακοίνωση" για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Σε ποιον ανήκει ο έλεγχος της νέας εταιρείας

Μέχρι στιγμής έχει στελεχωθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, ο οποίος έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, νούμερο 2 του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Θυμίζουμε ότι τον Γάλλο, πλαισιώνουν : Ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα η κυρία Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ο κύριος Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κύριος Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4389/2016 για το Υπερταμείο, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).

Τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου αναλαμβάνει Διοικητικό Συμβούλιο από 5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια και αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Υπεύθυνο για την εποπτεία του θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα