Μ. Πενς: Πιο δυνατή από ποτέ η δέσμευσή μας στη Ν. Κορέα

«Η αποφασιστικότητά μας ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη, η δέσμευσή μας στην ιστορική συμμαχία μας με τον γενναίο λαό της Νότιας Κορέας είναι πιο δυνατή από ποτέ και με τη βοήθεια του Θεού, θα κυριαρχήσει η ελευθερία στην (κορεατική) χερσόνησο», δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου έγιναν σε μια πασχαλινή

λειτουργία για τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότια Κορέα. Όπως είπε στους στρατιώτες ο Πένς, ο οποίος πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία σε χώρες της Ασίας, έχει μιλήσει ήδη δύο φορές με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω twitter, υπερασπίστηκε τη στροφή που έκανε στην προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα κατήγγειλε τη χειραγώγηση του γιουάν από το Πεκίνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Κίνα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας.

Όπως γράφει: «Γιατί να αποκαλέσω την Κίνα χειραγωγό του νομίσματος όταν συνεργάζεται μαζί μας επάνω στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας; Θα δούμε τι θα γίνει!»

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Σεούλ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον προσωρινό πρόεδρο Χουάνγκ Κίο-αν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τσουνγκ Σίε-κιουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, κατά τις επαφές του ο Μάικ Πενς «θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση» των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και θα συζητήσει με τη νοτιοκορεατική ηγεσία το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο τύπος του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή ήταν μεσαίου βεληνεκούς και ότι εξερράγη 4 με 5 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Η νέα δοκιμή, πρόσθεσε, ήταν αναμενόμενη από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν σκοπό να ανταπαντήσουν. Εάν όμως είχε γίνει πυρηνική δοκιμή «θα είχαν ληφθεί άλλες πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε με νόημα η ίδια πηγή υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών κοντά στο Σινπό, στις ανατολικές της ακτές, ωστόσο η δοκιμή απέτυχε, καθώς ο πύραυλος αυτός ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως, όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Η αποτυχημένη δοκιμή καταγράφηκε μία ημέρα έπειτα από την επίδειξη δύναμης από την Πιονγκγιάνγκ με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη διάρκεια της οποίας επιδείχθηκαν νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα