Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με δέκα υπουργούς ζητά το Ποτάμι

Ούτε στην προεκλογική περίοδο ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν είχε τόσο τρέξιμο όσο αυτές τις ημέρες, καθώς προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το δεύτερο συνέδριο του Ποταμιού, του οποίου η διεξαγωγή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη συνέχεια του κινήματος που ο ίδιος ίδρυσε πριν από δύο χρόνια.

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Οι 1.500 σύνεδροι που θα συγκεντρωθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Περιστέρι καλούνται να πάρουν αποφάσεις υπαρξιακών διαστάσεων για το ίδιο το Ποτάμι, οι επιπτώσεις

των οποίων θα έχουν έντονο αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο επικεφαλής του κόμματος δείχνει να έχει επίγνωση της κρίσιμης φάσης που διέρχεται το κόμμα του, το οποίο πιέζεται τόσο από την προσπάθεια του νεοεκλεγέντος αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοιχθεί προς το Κέντρο όσο και από τις -διακηρυκτικού ακόμη χαρακτήρα- πρωτοβουλίες για συμπόρευση των κεντρώων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, έχει δεχτεί δελεαστικές προτάσεις για να διεκδικήσει την ηγεσία του κεντρώου εγχειρήματος, εφόσον αυτό προχωρήσει, σχεδιάζει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στη διάρκεια του συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να πιάσει τον σφυγμό που επικρατεί στο Ποτάμι, το τελευταίο διάστημα ενέτεινε τις επαφές του με τους ανθρώπους που το απαρτίζουν: τη Δευτέρα είχε σύσκεψη με την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, την Τρίτη ήταν στο Περιστέρι, την Τετάρτη στον Πειραιά, την Πέμπτη στην Κηφισιά και την Παρασκευή στην Πανόρμου.

«Κάθε βράδυ και μια εξαντλητική συζήτηση με τους εθελοντές», λένε συνεργάτες του. «Ογδόντα στο Περιστέρι, εκατό στην Κηφισιά, μεγάλη κινητικότητα και στις άλλες περιοχές». Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητάει από τους συμμετέχοντες να έχουν εκείνοι τον πρώτο λόγο. «Πείτε μου, λοιπόν, τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου», είναι η εισαγωγή που κάθε φορά κάνει.

«Θα ζητούσατε εκλογές; Τι θα λέγατε στον Τσίπρα; Πώς θα αντιμετωπίζατε τον Κυριάκο; Τι θα απαντούσατε στο ΠΑΣΟΚ που λέει ότι θέλει συνεργασία;». Οι απόψεις που ακούγονται, όπως μαρτυρούν συμμετέχοντες, ποικίλλουν και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες. Κοινή συνισταμένη, ωστόσο, της πλειοψηφίας είναι πως «ό,τι και να γίνει το Ποτάμι έχει ρόλο και λόγο και γι' αυτό πρέπει να περιφρουρηθεί η αυτονομία του στην πολιτική σκηνή ως μεταρρυθμιστικού πόλου».

Ταυτόχρονα ζητούν από τον κ. Θεοδωράκη «να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες και να κλείσει στο συνέδριο τον κύκλο της εσωστρέφειας και της ομφαλοσκόπησης» στον οποίο το Ποτάμι μπήκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστές»

«Μπήκα στην πολιτική στην πιο κρίσιμη και αβέβαιη στιγμή για τη χώρα, μπήκα γνωρίζοντας τα δύσκολα, δεν φοβάμαι λοιπόν τίποτα προσωπικά. Αρκεί να αποφασίσουμε τι είναι χρήσιμο για τη χώρα», απαντά ο ιδρυτής στις προτροπές των στελεχών του κόμματος να ξεδιαλύνει άπαξ διά παντός τη στάση του για τα τεκταινόμενα και τα μελλούμενα.

«Δεν είμαι της χειραψίας και των επιτροπών βιτρίνας. Τι να συζητήσουμε πάλι; Κάποιοι στην Κεντροαριστερά ζουν για να συζητούν. Εμείς θέλουμε αποφάσεις», είναι η άποψη που εκφράζει.

Και προσθέτει: «Θα παζαρέψουμε πόσο κομματικό κράτος θέλουμε; Εμείς θέλουμε την κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου που έκανε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών δημόσιες υπηρεσίες. Ετσι πρέπει να προχωρήσουμε. Με σκληρές αποφάσεις. Κόντρα στον λαϊκισμό και την καθυστέρηση». «Δεν είμαστε κεντροαριστεροί, ούτε κεντροδεξιοί», λέει για το ιδεολογικό στίγμα του κινήματός του, «Είμαστε αληθινά φιλελεύθεροι και αληθινά μεταρρυθμιστές. Η αντίθεση στην Ελλάδα δεν είναι Αριστερά - Δεξιά. Οι πραγματικές αντιθέσεις είναι: Συντήρηση ή πρόοδος; Στασιμότητα ή εκσυγχρονισμός; Βαλκανικός τρόπος νομής της εξουσίας με κολλητούς και συγγενείς ή ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «συντηρητικό παλιομοδίτη που στήνει το δικό του κομματικό κράτος», ενώ για τον πρόεδρο της Ν.Δ. σημειώνει ότι «δείχνει πόσο μεταρρυθμιστής (δεν) είναι με τη θέση του για τον εκλογικό νόμο που δεν θέλει να αλλάξει, αφού τον συνδέει με τη συνταγματική αναθεώρηση που ούτως ή άλλως θα αργήσει».

Λύση για το πολιτικό αδιέξοδο που διαφαίνεται ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι είναι μια «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που ψήφισαν το μνημόνιο του κ. Τσίπρα». Ο ίδιος προτείνει να συγκροτηθεί ένα δεκαμελές υπουργικό συμβούλιο που θα θέσει δέκα στόχους και θα έχει στη διάθεσή του τον χρόνο που απαιτείται, δέκα μήνες ή δύο χρόνια, «για να πάψουμε να κατρακυλάμε εκτός Σένγκεν και εκτός ευρώ», όπως λέει στους συνεργάτες του.

Θα υπάρχει αντίπαλος του ιδρυτή;

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που θα γίνουν στο Περιστέρι -«πέρα από το ποτάμι», όπως λένε ορισμένοι στη Σεβαστουπόλεως, ανοίγουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Το κεντρικό σύνθημα που επελέγη, καθώς το Συνέδριο συμπίπτει με τα δεύτερα γενέθλια του κινήματος που ίδρυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις 27 Φεβρουαρίου 2014, είναι: «2 χρόνια - 4 εκλογικές αναμετρήσεις - κανένας προστάτης», ενώ συμπληρωματικά στον χώρο διεξαγωγής θα υπάρχει και το σύνθημα: «Τολμάμε - συγκρουόμαστε - προτείνουμε - αλλάζουμε».

Μία από τις πολλές εκπλήξεις και καινοτομίες που σχεδιάζουν οι διοργανωτές είναι το πρωτότυπο debate ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές προσωπικότητες με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα και ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφσταντ θα διασταυρώσουν το πρωί του Σαββάτου τα ξίφη τους απαντώντας σε ερωτήματα νεολαίων του Ποταμιού για την Ευρώπη, την ανεργία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ψηφοφορίες που θα γίνουν την τελευταία ημέρα του συνεδρίου και κυρίως το αν για τη θέση του επικεφαλής -που στο εξής θα μετονομαστεί σε «πρόεδρο»- θα υπάρξει άλλος υποψήφιος πέραν του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι επίδοξοι δελφίνοι που θέλησαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους -γίνεται λόγος για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χάρη Θεοχάρη- δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος και το πιθανότερο είναι ότι ο ιδρυτής του κόμματος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος. Μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον θα έχουν τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στα νέα αξιώματα των γραμματέων Οργανωτικού και Κοινοβουλευτικού Εργου, καθώς μπορεί να σηματοδοτήσουν και την κατεύθυνση -κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή- που θα δείξουν οι σύνεδροι. Ιδιαίτερη, εξάλλου, σημασία δίνει η Σεβαστουπόλεως στη διάρθρωση ενός νέου συλλογικού οργάνου με το χαρακτηριστικό όνομα Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), στο οποίο θα εκπροσωπούνται απευθείας οι οργανώσεις όλης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα