Μαστίγιο SSM στις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Στενό κορσέ στις τράπεζες φοράει ο SSM για τα κόκκινα δάνεια μέσα από την παρακολούθηση των σχετικών διαδικασιών διαχείρισής τους. Εν αναμονή της συμφωνίας δανειστών - κυβέρνησης για το πλαίσιο πώλησης των δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται όσον αφορά στην εκπλήρωση των δικών της υποχρεώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε προς διαβούλευση η επικείμενη πράξη του διοικητή για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων,

ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό των επιχειρησιακών στόχων ανά τράπεζα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Βάσει του μνημονίου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες σε συνεργασία με τον SSM και την ΤτΕ να θέσουν συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους (ξεχωριστούς για κάθε τράπεζα) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες δεν θα θέσουν στόχο για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στο τέλος του Μαρτίου όμως θα πρέπει να υιοθετήσουν ρεαλιστικό στόχο για το επόμενο τρίμηνο και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στις 30/6/16. Στη συνέχεια η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στις 30/9 και στις 31/12/2016.

Τα Δ.Σ. των τραπεζών θα κληθούν να εγκρίνουν και συνεπώς να δεσμευτούν για τους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, Ηλίας Πλασκοβίτης, είχε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πώς θα διαρθρωθούν ανά κατηγορία τα κόκκινα δάνεια και οι υποχρεώσεις αναφοράς για τη διαχείρισή τους.

Ο SSM προσεγγίζει με ιδιαίτερη καχυποψία τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γενικό περίγραμμα που τους δόθηκε, αφού αναφέρεται ότι οι στόχοι θα είναι εφαρμόσιμοι σε ατομική βάση ανά τράπεζα ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθησή τους μέσω των εκθέσεων που υποβάλλονται, αναφέρεται: «Παράλληλα θα υπάρξει εκτεταμένη παρακολούθηση των αντίστοιχων μετρήσεων τόσο για τον όμιλο όσο και για τις ελληνικές θυγατρικές σε αυτόνομη βάση (leasing, factoring κ.λπ.) για να αποφευχθεί εικονική βελτίωση (σ.σ.: αναφέρεται σε window dressing) των στοιχείων». Οι στόχοι που τίθενται στις τράπεζες είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αναφέρεται σε αποτελέσματα προσανατολισμένα σε λειτουργικούς στόχους και σημειώνονται τα εξής:

■ Το ύψος και η αναλογία της συνολικής μη εξυπηρετούμενης έκθεσης της τράπεζας (NPEs, δηλαδή Νοn Performing Exposure) στο σύνολο των δανείων - στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά.
■ Το ύψος και η αναλογία των Νon Performing Loans (ΝPLs), δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες στο σύνολο και στις κατηγορίες των δανείων όπως παραπάνω.
■ Τριμηνιαίες ανακτήσεις από NPEs (στο σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία), περιλαμβανομένων των εσόδων από τόκους, των επιστροφών κεφαλαίου, των διακανονισμών σε μετρητά και των εισπράξεων από ρευστοποιήσεις εγγυήσεων.
■ Τριμηνιαίες διαγραφές NPEs στο σύνολο δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία.
■ Τριμηνιαία έσοδα από την πώληση επιχειρηματικών δανείων NPEs.
Νέα επιτόκια υπερημερίας για μακροπρόθεσμα μέτρα ανοχής, δηλαδή ρυθμίσεις στο σύνολο των δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία.
Η δεύτερη κατηγορία των στόχων συνδέεται με δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και προσανατολίζονται στους λειτουργικούς στόχους ως εξής:

■ Τα μακροπρόθεσμα μέτρα ανοχής, δηλαδή οι ρυθμίσεις ως προς το ύψος και ως μερίδιο του συνόλου των NPEs στο σύνολο των δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία.
■ Η αναλογία των ΝPLs που είναι ληξιπρόθεσμα πάνω από 720 ημέρες και δεν έχουν καταγγελθεί ως προς το σύνολο των NPEs στο σύνολο των δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία.
■ Το μερίδιο των καταγγελμένων δανειακών συμβάσεων για τις οποίες οι νομικές ενέργειες δεν έχουν ξεκινήσει ως προς το σύνολο των δανείων και αναλυτικά ανά κατηγορία.
■ Ο αριθμός και η αξία των επιχειρηματικών δανείων NPEs τα οποία οι τράπεζες έχουν διαχειριστεί βάσει του Νόμου 4307/2014. Αφορά στη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.
■ Αριθμός και αξία επιχειρήσεων NPEs με δανειακή έκθεση και σε άλλες τράπεζες (κοινοπρακτικά και άλλα δάνεια) για τις οποίες έχει εφαρμοστεί ένα κοινό σχέδιο αναδιάρθρωσης από όλους τους πιστωτές.
■ Αριθμός των βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήταν στα NPEs μέχρι τον Δεκέμβριο 2015 και για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας τους τελευταίους 12 μήνες.
■ Αριθμός και αξία επιχειρηματικών δανείων που ήταν ΝPLs τον Δεκέμβριο 2015 και για τα οποία οι τράπεζες έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένες εταιρείες να καταρτίσουν σχέδιο εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα