Κουκ προς Κομισιόν: : «Πολιτικές μπούρδες» η απόφαση για αναδρομικούς φόρους 13 δισ.

Την απόφαση της Apple να εφεσιβάλει σε συνεργασία με την Ιρλανδία την απόφαση των Βρυξελλών για την επιβολή αναδρομικών φόρων στην εταιρεία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ.

Όπως, μάλιστα, είπε, Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent, οι αιτιάσεις της

Κομισιόν για φόρους 13 δισ. ευρώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά «απόλυτες πολιτικές μπούρδες» και δεν έχουν «κανένα έρεισμα σε νόμο ή γεγονότα».

«Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά, καθώς έχουμε τα ίδια κίνητρα. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι κακό και πρέπει να σταθούμε μαζί», είπε ο κ. Κουκ, υποστηρίζοντας ότι η Ιρλανδία γίνεται στόχος κι ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, με κορύφωση το 2014, όταν τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή 0,005% – ήτοι 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατομμύριο κερδών.

Ωστόσο, ο κ. Κουκ αντέτεινε ότι το επίμαχο έτος η Apple πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στην ιρλανδική εφορία, ποσό που την κάνει τον μεγαλύτερο φορολογούμενου του ιρλανδικού Δημοσίου για το 2014.

«Απλά διάλεξαν ένα νούμερο από δεν ξέρω κι εγώ πού», είπε ο επικεφαλής της Apple.

Ο κ. Κουκ συμφώνησε με τον βαρύ ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού ότι ο αναδρομικός λογαριασμός των 13 δισ. ευρώ συνιστά προσπάθεια των Βρυξελλών να αποσπάσει φόρους που οφείλονται στην εφορία των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι», είπε. «Νομίζω ότι είναι μία επιθυμία μεταφοράς φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν στις ΗΠΑ στην Ε.Ε.».

Keywords
Τυχαία Θέματα