ΙΚΑ: Με τόκο 3% η επιστροφή των παροχών

Toν τρόπο με τον οποίο θα επιστραφούν στο ΙΚΑ μετά τις 13 Μαΐου «αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές» με βάση τη νέα ρύθμιση (άρθρο 103 του Ν. 4387/2016) αποτυπώνει εγκύκλιος του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, όσες παροχές εισπράττουν με υπαιτιότητά τους οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, θα προσαυξάνονται με επιτόκιο 3%. Ωστόσο, αν δεν διαπιστώνεται υπαιτιότητα, οι τυχόν

επιπλέον εισφορές που έχουν καταβληθεί και διεκδικείται η επιστροφή τους θα είναι άτοκες, και θα γίνεται μόνο μετά από συμψηφισμό είτε με επόμενες οφειλόμενες καταβολές, εντός έτους, είτε με απόσβεση οφειλής, καταρχήν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια για οφειλή τους σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς και φορολογικές αρχές.

Τέλος, οι εισφορές που εισπράττονται και συνεισπράττονται αχρεώστητα, από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπέρ κλάδων ασθενείας και για λογαριασμό τρίτων φορέων, δεν επιστρέφονται.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι επιστροφές παροχών και εισφορών που τέθηκαν σε ισχύ σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ισχύουν για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα