Κοντά σε υψηλό έξι ετών ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης

Κοντά σε υψηλό έξι ετών κινήθηκε η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη στο τέλος του α' τριμήνου του έτους, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, παρά την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit για τον Μάρτιο του 2017.

Αν και ο ρυθμός της επιτάχυνσης αυτής είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω, η έρευνα της Markit κάνει λόγο για αύξηση του AΕΠ Ευρωζώνης στο 0,6% το α' τρίμηνο.

«Η αύξηση του ιδιωτικού τομέα, όπως αποδεικνύεται από τα τελικά στοιχεία PMI δεν είναι τόσο ισχυρή όσο είχε υπολογιστεί κατά την προκαταρκτική εκτίμηση, αλλά παρ 'όλα αυτά υποδηλώνει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit .

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι εκτίμησης για 56,7 και από 56 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη και όχι ύφεση.

Ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56 μονάδες έναντι 55,5 μονάδων τον Φεβρουάριο και εκτιμήσεων για άνοδο στις 56,5 μονάδες.

Μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ο δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας εκτοξεύθηκε στις 57,1 μονάδες και της Γαλλίας στις 56,8 μονάδες. Στην περιφέρεια και συγκεκριμένα, στην Ισπανία σημειώθηκε ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον PMI στις 57,4 μονάδες τον Μάρτιο, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό 18 μηνών στις 57,7 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα