Γεωτρήσεις στην Κύπρο ξεκινούν ExxonMobil - Qatar Petroleum

Η Exxon Mobil Corporation και η Qatar Petroleum ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής με την Κυπριακή Δημοκρατία για το υπεράκτιο Τεμάχιο 10.

"Η ExxonMobil και ο εταίρος μας, η Qatar Petroleum, έχουν ένα πολύ επιτυχημένο ιστορικό στον τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου,"

δήλωσε ο Andrew Swiger, Ανώτερος Aντιπρόεδρος του οργανισμού Exxon Mobil. "Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες."

Ο κος. Saad Sherida Al-Kaabi, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum δήλωσε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει την διεθνή παρουσία μας στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή. Τόσο εμείς όσο και ο εταίρος μας η ΕxxonMobil, προσβλέπουμε στην συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα», πρόσθεσε ο κος. Al-Kaabi.

Με βάση το συμβόλαιο η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα πραγματοποιήσει δυο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων διαμέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό των εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.

Το Τεμάχιο 10 είναι ένα υπεράκτιο τεμάχιο στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited, μια θυγατρική της Exxon Mobil Corporation, και η Qatar Petroleum International Upstream, O.P.C., μια θυγατρική της Qatar Petroleum, θα διεξαγάγουν το πρόγραμμα εργασιών.

Πηγή: politis.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα