Κομισιόν: Στα 250 εκατ. ευρώ συν τόκους το πρόστιμο στην Amazon

Πώς η αμερικανική εταιρεία «έστησε» το κόλπο για τη μεγάλη φοροαποφυγή - Τι αποφασίστηκε για Ιρλανδία και Apple

Η αμερικανική εταιρεία Amazon καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ συν τους τόκους στην ΕΕ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται από την ΕΕ λόγω των κατηγοριών ότι η αμερικανική εταιρεία,

η οποία είχε το Λουξεμβούργο ως ευρωπαϊκή έδρα, χρησιμοποιούσε μια άλλη εταρεία «κέλυφος» που δεν είχε προσωπικό ή δραστηριότητες, φουσκώνοντας τα δικαιώματα για τη χρήση της τεχνολογίας της μητρικής εταιρείας, αποφεύγοντας τελικά να καταβάλει φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Η περίοδος που εξετάστηκε αφορά το διάστημα από τον Μάιο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2014.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαρgκρίτε Βεστάγκερ, τα δικαιώματα ήταν τόσο «φουσκωμένα» που κάλυπταν το 90% και πάνω των κερδών της εταιρείας που είχε δραστηριότητα με έδρα το Λουξεμβούργο και κάλυπτε όλη την αγορά της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε, φορολογητέο ήταν μόλις το 25% των πραγματικών εσόδων της παραπάνω εταιρείας.

«Το Λουξεμβούργο έδωσε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Amazon. Ως αποτέλεσμα, τα τρία τέταρτα των κερδών της δεν φορολογήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Με άλλα λόγια, στην Amazon επιτράπηκε να πληρώσει τέσσερις φορές λιγότερο φόρο από άλλες εγχώριες εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους φορολογικούς κανόνες. Αυτό είναι παράνομο υπό τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση. Τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να δίνουν επιλεκτικά φορολογικές ελαφρύνσεις σε πολυεθνικές που δεν παρέχονται σε άλλες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναφέρει την Ιρλανδία στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να ανακτήσει από την Apple παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 13 δισ. ευρώ, όπως απαιτούσε απόφαση της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Amazon, η Κομισιόν απεφάνθη ότι το Λουξεμβούργο παρείχε παρανόμως φορολογικές ελαφρύνσεις στην Amazon ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Αυτό, αντίκειται τους κανονισμούς της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας γιατί με τον τρόπο αυτό επετράπη στην Amazon να καταβάλει σημαντικά χαμηλότερο φόρο σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου το Λουξεμβούργο θα πρέπει τώρα να ανακτήσει τις φοροελαφρύνσεις που παρανόμως παρείχε στην αμερικανική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Amazon από τον Ιούνιο του 2014 άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας της στην Ευρώπη και η νέα της δομή δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα η Μαργκρίτε Βεστάγκερ:

Keywords
Τυχαία Θέματα