Κομισιόν: Προειδοποιεί με κυρώσεις για το προσφυγικό

Του Ιωάννη Αντύπα

Την προοπτική κυρώσεων από το Μάιο του 2017, ως απάντηση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Ιταλία στο θέμα του μεταναστευτικού παρά τις δεσμεύσεις τους, ανέφερε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς.

Το προσωρινό πρόγραμμα επείγουσας μετεγκατάστασης θεσπίστηκε με δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015, στις οποίες τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν

διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση αφορούν τη δέσμευση για τη μεταφορά 98.255 επιπλέον ατόμων από Ελλάδα και Ιταλία από την αρχική απόφαση για 54.000 άτομα.

Το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης αρχικά είχε πενιχρά αποτελέσματα, κινούμενο με ρυθμούς χελώνας, κυρίως λόγω της έλλειψης διάθεσης συνεργασίας από αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, από την ανατολική Ευρώπη. Σήμερα αν και υπάρχει βελτίωση, ο ρυθμός μετεγκαταστάσεων δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, κάτι που υπογράμμισε και ο Φράνς Τίμμερμανς.

Αναλυτικά, τον Δεκέμβριο του 2016, είχαμε μετεγκατάσταση 1.926 ατόμων (764 από την Ιταλία και 1.162 από την Ελλάδα) και τον Ιανουάριο του 2017, μετεγκαταστάθηκαν 1,682 άτομα (551 από την Ιταλία και 1.131 από την Ελλάδα).

Ο Μάιος μήνας «κλειδί»

Σε ερώτηση του Newmoney.gr στις Βρυξέλλες για το αν υπάρχει κάποια προοπτική και χρονοδιάγραμμα πιθανών κυρώσεων, ο Φράνς Τίμμερμανς ανέφερε πως το Μάιο θα εκδοθεί η 10 έκθεση προόδου για το μεταναστευτικό και τότε θα εξεταστεί αν χρειάζονται περεταίρω μέτρα.

Ολοκληρώνοντας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε συγκεκριμένα πως, «παροτρύνω τα κράτη μέλη να προχωρήσουν πριν βγει η δέκατη έκθεση και για μένα είναι προσωπικά η δέκατη έκθεση είναι η χρονική στιγμή που θα βγάλω συμπεράσματα επί του πρακτέου».

Βέβαια αναμένεται να κριθεί το κατά πόσο οι δεσμεύσεις του Φράνς Τίμμερμανς για κυρώσεις στα μη συνεργάσιμα μέλη μπορούν να ληφθούν σοβαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα