Κάρνεϊ: Δεν είναι ώρα να αυξήσουμε τα επιτόκια

Παραμένουν οι ανησυχίες για το Brexit, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα πρέπει να καταρτίσουν τα δικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης

Η στιγμή είναι ακατάλληλη για αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε κατά την ομιλία του ενώπιον της τραπεζικής κοινότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποιώντας ότι ήδη η ασθενική αύξηση των μισθών θέτει σε κίνδυνο να χαθεί

ακόμα περισσότερο το μομέντουμ καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Μια μέρα μετά την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για το Brexit στις Βρυξέλλες, ο Κάρνεϊ ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος με τα τρία στελέχη της ΒοΕ που την περασμένη εβδομάδας ψήφισαν απροσδόκητα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Μετά τα σχόλιά του, η στερλίνα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των 10ετών έπεσαν κάτω από το 1%.

Ο Κάρνεϊ, όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε πως αναλόγως του πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι επιχειρήσεις μπορεί σύντομα να χρειαστεί να ενεργοποιήσουν έκτακτα σχέδια.

«Σύντομα όλοι θα αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε κατά πόσο το Brexit θα είναι μια βόλτα σε ένα ομαλό μονοπάτι προς μια χώρα με παντεσπάνι και κατανάλωση», σχολίασε, μιλώντας στο Λονδίνο.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει την ισχνότερη ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος που πιθανόν να συνοδεύσει τη μετάβαση σε νέες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Δεδομένων των μικτών σινιάλων για τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις και δεδομένων των υποτονικών ακόμα εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα την αναιμική αύξηση των μισθών, τώρα δεν είναι η ώρα να αρχίσει αυτή η προσαρμογή», δήλωσε.

«Τους επόμενους μήνες, θα ήθελα να δω την έκταση στην οποία η ισχνότερη ανάπτυξη της κατανάλωσης θα αντισταθμιστεί από άλλα στοιχεία ζήτησης, αν θα αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί και γενικότερα πώς θα αντιδράσει η οικονομία στην πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων για Brexit».

Ο κ. Κάρνεϊ υπογράμμισε επίσης τη σημασία της απελευθέρωσης του εμπορίου -ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες- και δήλωσε πως είναι ασαφές αν είναι βιώσιμο το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, μιλώντας στο ίδιο κοινό, ανέφερε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σκόπελος όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 κι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική συμφωνία για το εμπόριο πριν επιτευχθεί η πλήρης συμφωνία των δύο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα