Ifo: Προβλέπει ανάπτυξη 1,8% της γερμανικής οικονομίας για το 2017

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για τη γερμανική οικονομία το 2017 προχώρησε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, στο 1,8% από το 1,5% προηγουμένως, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση και την υψηλή αύξηση των εξαγωγών να οδηγεί τα επίπεδα απασχόλησης σε νέα ιστορικά υψηλά.

«Βιώνουμε ένα α' εξάμηνο το οποίο είναι τόσο ισχυρό που η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στο επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ifo,

Timo Wollmerhaeuser.

«Η ώθηση αυτή οφείλεται στην εγχώρια οικονομία και κυρίως τον κλάδο των κατασκευών και της κατανάλωσης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Τώρα ό,ως έχουμε και τη βιομηχανία. Η βελτίωση στις οικονομίες της ευρωζώνης και του υπόλοιπου πλανήτη σνισχύουν σημαντικά τις εξαγωγές».

Για το 2018, το ινστιτούτο προβλέπει τώρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, έναντι της αρχικής 1,8%. Επίσης ανέμενε ότι οι απασχολούμενοι θα ανέλθουν στους 44,2 εκατ., ιστορικό υψηλό, από τους 43,6 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

Αυτό θα συνδυαστεί με υψηλότερο πληθωρισμό που θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος και στο 1,6% το 2018, σε σχέση με το 0,6% του 2016.

Το βελτιωμένο outlook έρχεται σε συμφωνία και με τις προβλέψεις της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 1,9% το 2017 και στο 1,7% για το 2018, προοστα προσαρμοσμένα στις εργάσιμες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα