Και τους λογαριασμούς Ελλήνων στις ΗΠΑ θα λάβει η ΑΑΔΕ

Στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στις ΗΠΑ θα λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ειδικής συμφωνίας FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Με τη συμφωνία αυτή, η οποία μόλις δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και επομένως αποκτά

ισχύ, κλείνει μια σημαντική «τρύπα» που υπήρχε στην συλλογή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στο εξωτερικό καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τα Κοινά Πρότυπα Αναφοράς του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο των οποίων περισσότερες από 75 χώρες ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες για τις καταθέσεις.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μια τάση μετακίνησης καταθέσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε πολιτείες που έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικών καθεστώς (Νεβάδα, Ντέλαγουερ).

Τώρα όμως Ελλάδα και ΗΠΑ θα ανταλλάσσουν αυτόματα στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις και κάθε είδος χρηματοπιστωτικού λογαριασμού άλλους λογαριασμούς (επενδυτικούς και ασφαλιστικούς λογαριασμούς, τραστ κ.λπ.) των φορολογικών κατοίκων τους.

Οι πληροφορίες θα περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων, στοιχεία ταυτότητα και Α.Φ.Μ. ενώ διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι εάν δεν υπάρχει το Α.Φ.Μ. θα δίνονται άλλα στοιχεία (ημερομηνία γέννησης κ.α.) με τα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ο φορολογούμενος.

Τα στοιχεία που θα παραληφθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις φορολογικές δηλώσεις και να εντοπιστεί φορολογητέα ύλη που δεν έχει δηλωθεί.

Γ. ΣΩΖΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα