«Καμπανάκι» στην Ευρωζώνη: Η οικονομία είχε κατεβάσει ταχύτητα ήδη πριν την ψήφο για Brexit

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα στην Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο, όπως περίμεναν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι χρειάζεται υπομονή για να κρίνει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να κάνει το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% απ' το α' τρίμηνο της χρονιάς. Ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι ο πληθωρισμός επιτάχυνε απρόσμενα στο 0,2% τον Ιούλιο, που είναι και η πιο ισχυρή ένδειξη απ' τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η μέτρια ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν εύθραυστη πριν ακόμα οι Βρετανοί κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν την έξοδο τους από την ΕΕ, ωθώντας κατά πάσα πιθανότητα την βρετανική οικονομία σε ύφεση και απειλώντας να πλήξουν την παραγωγή στην Ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη Βρετανίας που διενεργήθηκε στις 23 Ιουνίου, αν και παραμένει έτοιμος να δράσει στους επόμενους μήνες εφόσον η σχεδιαζόμενη έξοδος της Βρετανίας απ' την ΕΕ απειλήσει την ανάπτυξη ή καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στα περιθώρια του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό που παίρνουμε σαν μήνυμα είναι η εικόνα της οικονομίας πριν τον αντίκτυπο του Brexit», σχολιάζει ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο. «Η ΕΚΤ ενδιαφέρεται περισσότερο στο πώς θα δείχνει το γ' τρίμηνο και εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Brexit έχει συνέπειες».

«Υπάρχουν λόγοι για να είσαι δίκαια αισιόδοξος για τον αντίκτυπο του Brexit», λέει ο Ben May, οικονομολόγος της Oxford Economics με έδρα το Λονδίνο. «Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πολιτικής μετάδοσης και τα χαμηλότερα στοιχεία έρχονται μετά από ένα ισχυρό τρίμηνο, οπότε δικαιολογείται», προσθέτει.

Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Αυστρίας ήταν στάσιμες στο β' τρίμηνο και η ανάπτυξη στην Ισπανία επιβράδυνε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων. Την ίδια ώρα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, πιθανόν η ανάπτυξη επιβράδυνε στο 0,3% από 0,7%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές πριν την ανακοίνωση των στοιχείων στις 12 Αυγούστου.

Αν και οι οικονομολόγοι προβλέοπυν ότι η Βρετανία θα υποχωρήσει σε μία ήπια ύφεση στο β' τρίμηνο της χρονιάς, οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο αντίκτυπος στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει περιορισμένος. Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο, με την Κομισιόν να ανακοινώνει χθες ότι ένας δεικτης επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να υπονομεύσει τα επιχειρήματα η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου του 2017 ή να διαμορφώσει τους όρους του. Αν και ο Ντράγκι είχε πει νωρίτερα στους υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το Brexit μπορεί να περικόψει κατά 0,5% το ετήσιο ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, ο υπολογισμός του στηρίχθηκε στην υπόθεση πιο αδύναμου εμπορίου για το οποίο όμως αργότερα στη συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη στις 22 Ιουνίου αμφέβαλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χρηματοοικονομικές σχέσεις και η εμπιστοσύνη ίσως αποδειχθούν πιο σημαντικά.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 1,6% στο β' τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως σημειώνει στην έρευνα η Eurostat. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ευαίσθητα στις αναταράξεις προϊόντα, όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9% τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα