Ο «κόφτης» στις δαπάνες του κτηματολογίου απειλεί να τινάξει το έργο στον άερα

της Μαριάννας Τζάννε

Μέχρι και αναστολή πληρωμής μελετών κτηματογράφησης προβλέπει η διοίκηση του εθνικού κτηματολογίου για να αντιμετωπίσει το ιδιότυπο μνημόνιο που της επιβάλλουν οι θεσμοί για να ελέγξουν τις δαπάνες. Τη στιγμή που στην κυβέρνηση διαφημίζουν την ολοκλήρωσή του κτηματολογίου το 2020, την ίδια ώρα σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του εθνικού κτηματολογίου, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη περιπετειώδη πορεία του έργου. Με μία συμφωνία

που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΧΑ πριν λίγες μέρες, η εταιρεία μπαίνει σε σοβαρούς περιορισμούς με κίνδυνο να παγώσει την χρηματοδότηση μελετών και να μεταθέσει κρίσιμο έργο για το μέλλον, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις δαπάνες. Πρόκειται για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που της ζητούσε να υπογράψει το υπουργείο σε περίπτωση αποκλίσεων από τους τριμηνιαίους και ετήσιους στόχους, κάτι που υποδεικνύουν οι μνημονιακοί νόμοι απ΄όλες τις ΔΕΚΟ. Είναι όμως σαφές ότι οι αποκλίσεις είναι σχεδόν μονόδρομος για την εταιρεία από την στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα κτηματογράφησης, με αποτέλεσμα ο ισολογισμός να εμφανίζεται ελλειμματικός. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι το 85% των δαπανών είναι κόστος μελετών. Με αυτές όμως τις παρεμβάσεις το υπουργείο κινδυνεύει να υπονομεύσει το ίδιο του έργου, το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω και χρειάζεται να μπει σε εντατικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες.

Στο περίφημο κείμενο (μνημόνιο) μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΕΚΧΑ, το ΥΠΕΝ ζητούσε από την εταιρεία που εποπτεύει, να συμπληρώσει το άρθρο 7 του μνημονίου, σχετικά με τα μέτρα που θα λαμβάνει σε περίπτωση αποκλίσεων.

Είναι αξιοσημείωτο τα γεγονός ότι μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας προβλέπονται μία σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων είναι και η αναστολή πληρωμής συμβάσεων μελετών «για όσο διάστημα απαιτηθεί» αλλά και άμεση έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών (υπογραφή ΚΥΑ) για την είσπραξη του κτηματόσημου (35 ευρώ για τις αστικές περιοχές και 20 ευρώ για τις αγροτικές) από παλιότερα προγράμματα. Επίσης για διαγωνισμούς που ολοκληρώνονται νωρίτερα από το προβλεπόμενο διάστημα και βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής «θα πρέπει να ελέγχεται η τήρηση του χρονοδιαγράμματος και προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση θα πρέπει να καθυστερεί η υπογραφή βάσει των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων»!

Keywords
Τυχαία Θέματα