«Καμπανάκι» για τους Ρώσους τουρίστες λόγω υποστελέχωσης των ελληνικών προξενικών αρχών

Κι ενώ η ανταγωνιστική Ισπανία απασχολεί 80 υπαλλήλους στα visa centers στη Ρωσία με σκοπό την προσέλκυση Ρώσων τουριστών, η Ελλάδα απασχολεί μόλις ...7.

Αυτό αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμοδίους υπουργούς στη Βουλή, η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Αθηνών

κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων με τη χορήγηση θεώρησης εισόδου (τουριστικής visa) στους τουρίστες από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων Ρώσων τουριστών και πολύτιμων εσόδων εξαιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης από τα αρμόδια υπουργεία, να στελεχώσουν τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία με αναγκαίο και καταρτισμένο προσωπικό για την έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής visa Schengen.

Και είναι δυστυχώς θλιβερό όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή της σημαντικής ευκαιρίας, που παρουσιάζεται στη χώρα μας να απορροφήσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».

«Βρισκόμαστε ήδη στις 10 Φεβρουαρίου 2016 και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία στον τουριστικό κλάδο όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελληνικής Προξενικής μας Αρχής στη Μόσχα να ανταποκριθεί στη νέα διαδικασία, που προβλέπει η visa Schengen - με συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων από τους πολίτες τρίτων χωρών - λόγω του μεγάλου όγκου γραφειοκρατικής διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί σε αυτό αλλά και λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γραφεία θεωρήσεων visa (Visa Centers) στη Ρωσική επικράτεια από την πλευρά των Ελληνικών Προξενικών Αρχών, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι πολίτες, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να πρέπει να υποστούν μεγάλη όσο και δαπανηρή ταλαιπωρία για να προμηθευτούν τη visa.

Ιδιαίτερα, αν αυτοί είναι από την ενδοχώρα της Ρωσίας και μακριά από την πρωτεύουσα, χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, τόσο οι ίδιοι όσο και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους για να επισκεφθούν τους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών στα visa centers προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων των χεριών, που - ανάμεσα σε άλλα κριτήρια - επιβάλλει η νέα διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε εντεταλμένο και καταρτισμένο προσωπικό στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία, ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης, γεγονός, που καθιστά την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Την ίδια ώρα, ο τουριστικός ανταγωνισμός προς τη χώρα μας μεγαλώνει. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, έχουν βρει τους τρόπους προκειμένου η νέα βίζα να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην εισροή τουριστών εκτός Schengen. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ενώ η Ελλάδα απασχολεί 7 υπαλλήλους στα visa centers στη Ρωσία, η ανταγωνιστική Ισπανία απασχολεί 80!

Είναι επομένως, ζήτημα καθοριστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών της Ρωσίας θα γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και συντομότερα, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.
Μόνον έτσι, θα αποτραπεί το ορατό πλέον ενδεχόμενο της μεγάλης «απώλειας» της ρωσικής τουριστικής αγοράς στη χώρα μας, που ήδη την περσινή χρονιά σημείωσε φθίνουσα πορεία (από 1.300.000 Ρώσους τουρίστες το 2013 σε μόλις 550.000 με 600.000 την περσινή χρονιά).»

Σημειωτέον ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο κάθε έτους σημειώνεται παραδοσιακά το πρώτο μεγάλο «κύμα» κρατήσεων των Ρώσων τουριστών, ενώ στις 22 Μαρτίου ξεκινάει στη Μόσχα η μεγάλη Διεθνής Τουριστική Έκθεση MIT, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα οφείλει να είναι πανέτοιμη να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την ρωσική τουριστική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα