«Καμπανάκι» από Κομισιόν και Eurogroup για τις καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα

Του Ιωάννη Αντύπα

Αποτίμηση της κατάστασης και όχι λήψη απόφασης εκτιμάει πως θα γίνει στο μεθαυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 3:00 ώρα Βρυξελλών θα έχει ως κύριο θέμα του την αποτίμηση της κατάστασης έπειτα από τις διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές στην Αθήνα και το τι μέλλει γενέσθαι.

Άγνωστη παραμένει

πάντως η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς πρέπει να γίνει ανταλλαγή νέων πληροφοριών έτσι ώστε να υπάρχει λόγος επιστροφής

Όπως εκτιμά ο ανώτατος αξιωματούχος, αν και οι συνομιλίες ήταν ικανοποιητικές σε γενικά πλαίσια, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η πρόοδος και να εισέλθουμε σε μια φάση ολοκλήρωσης των αποφάσεων και λήψης τους και όχι άλλης συζήτησης. Το ζήτημα για τον κορυφαίο αξιωματούχο έχει περάσει από το τεχνικό πλαίσιο που υπάρχει πρόοδος, αν και οι διαφορές παραμένουν, και έχει έρθει η ώρα των σκληρών πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα.

Τα πιο κρίσιμα ζητήματα αποτελούν φυσικά το συνταξιοδοτικό όπου παραμένουν διαφορές, τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η μεταρρύθμιση του ιδιωτικού τομέα. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τονίζει πως τα ζητήματα είναι μεν απαιτητικά σε τεχνικό επίπεδο αλλά έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στον πολιτικό τομέα.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού

Την πεποίθηση πως το ελληνικό ασφαλιστικό πρέπει να γίνει βιώσιμο εξέφρασε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως τα ανοιχτά ζητήματα στο συνταξιοδοτικό πέραν της βιωσιμότητας του συστήματος αποτελούν το ποσοστό αναπλήρωσης και τα χρονικά όρια κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για πλήρη σύνταξη. Ο στόχος των θεσμών τώρα θα είναι η τόνωση της νόμιμης εργασίας.

Μεγάλη σημασία δίνει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων εταίρων στο ταμείο ιδιωτικοποίησης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και πριν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Συνεπώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δημοσίου που πρέπει να ολοκληρωθούν καθώς η συμμετοχή του δημοσίου στο ταμείο θα είναι μεγάλη.

Απογοήτευση για τους μετακλητούς

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο κορυφαίος αξιωματούχος την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν τοποθετήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μετακλητών που προκάλεσαν την απογοήτευση των θεσμών. Για τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ένας αριθμός υπουργείων και υπουργών «δεν έχει αντιληφθεί τις συμφωνίες και τις δηλώσεις του Ιουνίου και Ιουλίου.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2016 έτσι ώστε να πιάσουμε τους στόχους, ο αξιωματούχος δήλωσε πως έχουν σταλεί τα στοιχεία του 2015 και πλέον πρέπει να γίνει δουλειά για τον προϋπολογισμό του 2016. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016 είχαν προβλεφθεί μέτρα 1% του ΑΕΠ τα οποία δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, και τώρα μένει να συζητηθεί η δομή τους.

Καμπανάκι και απο Ντάισελμπλουμ για τα επιπλέον μέτρα το 2016

Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε σε ενημερωτική του επιστολή στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο πως το Eurogroup θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι μεταρρυθμήσεις του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναλυτικά, ο Ολλανδός υπουργός έγραψε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο πως: «Η προσδοκία είναι ότι το Eurogroup θα μιλήσει για την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα