Η "Τέλεια καταιγίδα" που πλήττει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε 5 γραφήματα

Η πτώση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίστηκε τη Δευτέρα, τη στιγμή που οι χρηματαγορές έδειξαν πως οι επενδυτές ανησυχούν για τα ομολογιακά ρίσκα που επωμίζονται οι δανειστές.

"Πρόκειται για μία τέλεια καταιγίδα", ανέφερε ο David Moss ο οποίος είναι υπεύθυνος για περιουσιακά στοιχεία 237 δισ. δολαρίων στην BMO Global Asset Management του Λονδίνου. Τα παρακάτω διαγράμματα

δείχνουν πως οι επενδυτές αποφεύγουν τις τράπεζες.

τράπεζες στον Stoxx Europe 600 έχουν πέσει κατά 39% από τον Ιούλιο. Η πτώση τους φέτος είναι η χειρότερη ανάμεσα στα υπόλοιπα γκρουπ. Αν και οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες ηγούνται των πτώσεων, οι μετοχές της Credit Suisse Group έφτασαν σε χαμηλό 25ετίας. Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης και των Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas και Banco Santander έχουν χάσει το 1/5 της αξίας τους μόνο φέτος.

Με τις μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, οι προσδοκίες για περαιτέρω αναταραχές αυξάνονται. Το κόστος του hedging ενάντια σε περισσότερες εναλλαγές στους δανειστές της ευρωζώνης έχει διπλασιαστεί φέτος, σε υψηλό τριετίας.

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές ηγούνται του κόστους της ασφάλισης εταιρικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. Ο δείκτης Markit iTraxx Europe Subordinated Financial index των cds και του junior debt 30 εταιρειών αυξήθηκε για όγδοη ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013.

Η Deutsche Bank μπορεί να έχει πρόβλημα αποπληρωμής των πιο επισφαλών ομολόγων της, γνωστών και ως CoCos, εάν τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι χειρότερα του αναμενόμενου ή τα δικηγορικά έξοδα είναι υψηλότερα, σύμφωνα με αναλυτές της CreditSights.

Οι αυξημένες αποδόσεις σε δείκτη της Merrill Lynch για τα ομόλογα Tier 1 δείχνουν πως υπάρχει ανησυχία πως η κλάση αυτή των ομολόγων θα δεχθεί πλήγμα από αποφάσεις παρακράτησης των αποπληρωμών. Οι επενδυτές αναφέρουν πως αυτό, και όχι ένα bail-in, αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο στην όλη κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα