Ιταλία: Πιέσεις στις τράπεζες για τη διάσωση των Popolare di Vicenza και Veneto Banca

Συνεισφορά επιπλέον κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ ζητά από τις τράπεζες το ιταλικό Δημόσιο προκειμένου να συμβάλλουν στη διάσωση τραπεζών του Βένετο, Popolare di Vicenza και Veneto Banca.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει εντατικοποιήσει τις επαφές με τράπεζες όπως η UniCredit και η Intesa Sanpaolo

– που είναι και οι μεγαλύτερες της χώρας – μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει το ποσό που απαιτείται από ιδιωτική χρηματοδότηση για τη διάσωση των δύο τραπεζών.

Το ύψος που θα κληθεί να συνεισφέρει η κάθε τράπεζα θα εξαρτάται από το ύψος των καταθέσεών τους, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος που τήρησαν την ανωνυμία τους.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας μετά τη διάσωση της ισπανικής Banco Popular Espagnol από την Banco Santander.

Οι τράπεζες της Βόρειας Ιταλίας που θέλουν να συγχωνευτούν, αναμένουν έγκριση για μια λεγόμενη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Οι επαφές είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Mediobanca, Riccardo Rovere, η πιθανή ένεση ρευστότητας απο τις ιταλικές τράπεζες είναι αρνητική εξέλιξη ως κίνηση προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης και θα επηρεάσει πολύ την αξία της επένδυσης». Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, μια πρόσθετη παρέμβαση θα αποκοιμίσει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστούν οι δύο προβληματικές τράπεζες για το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα