Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη με «οδηγό» τις τράπεζες και τις μετοχές εξόρυξης

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από ανοδικό ξεκίνημα έως και 0,7% την Τρίτη, ακολουθώντας το αρνητικό επενδυτικό κλίμα της Ασίας και της Wall Street.

Ύστερα από 30 λεπτά οριακά ανοδικής συνεδρίασης ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,36% στις 313,23 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες και τις εταιρείες εξόρυξης να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο ταμπλό.

Σύμφωνα με αναλυτές η αρχική άνοδος την Τρίτη οφείλεται

σε μερικές αγορές επενδυτών, με αιτιολογία την συνολική ευρωστία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η πραγματική οικονομία δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι εκτιμά η αγορά. Αυτό μας δείχνει ότι ορισμένοι επενδυτές θα θελήσουν να προσθέσουν μετοχές ανεπτυγμένων χωρών στο χαρτοφυλάκιό τους» υποστηρίζει ο William Hobbs, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη στην Barclays.

Τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες σε διάφορους κλάδους εν μέσω νέας πτώσης στις τιμές πετρελαίου.

Εν μέσω «καταιγίδας» στις αγορές οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά «καταφύγια» όπως το γεν και τα κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά.

«Ο καταλύτης φαίνεται να είναι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος, εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία των τραπεζών, σε μια εποχή που τα επιτόκια οδεύουν προς αρνητικό έδαφος» υποστηρίζει ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,1% στις 5.695 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,1% στις 8.969 μονάδες, ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,5% στις 4.046 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 0,4% στις 8.089 μονάδες και ο FTSE MIB κινείται με πτώση 1,21% στις 16.237 μονάδες.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο τραπεζικός κλάδος της Ιταλίας.

Η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) καταγράφει πτώση 4%, η UniCredit υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,8%, η UBI Banca κατά 4,35%, η Banco Popolare κατά 3,2% και η Banca Popolare di Milano κατά 6,6%.

Η γαλλική Sanofi κινείται πτωτικά μετά τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου.

«Άλμα» 8% για την Vestas Wind μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα