ΗΠΑ: Η Γερουσία έδωσε το «πράσινο φως» για γιγαντιαία μείωση φόρων

Μια πολύτιμη νίκη κέρδισε τη νύχτα της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς η Γερουσία υπερψήφισε μια ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση και μια άνευ προηγουμένου μείωση φόρων.

Το κείμενο του νομοσχεδίου πέρασε στις 2:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) με οριακή πλειοψηφία – ως αναμενόταν - με μόλις 51 ψήφους έναντι 49. Επόμενο βήμα είναι η εναρμόνισή του με το σχέδιο που είχε υιοθετηθεί στις 16 Νοεμβρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο μομαδικός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που δεν ψήφισε το ν/σ

είναι ο Μπομπ Κρόκερ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της προεδρίας Τραμπ, ο οποίος, το περασμένο φθινόπωρο δεν κατάφερε να καταργήσει το σύστημα υγείας του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare.

«Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τις αμερικανικές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις που περιμένουν να γυρίσει η σελίδα της αργής ανάκαμψης της εποχής Ομπάμα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ρεπουμπλικανός Τζον Κόρνιν.

Η δημοκρατική μειοψηφία αντιτάχθηκε ομόφωνα στη μεταρρύθμιση. Νωρίτερα δύο τροπολογίες, μια ρεπουμπλικανική και μια δημοκρατική, είχαν υιοθετηθεί στη διάρκεια μιας μακράς σειράς ψηφοφοριών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί μια επιτροπή των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων που θα συντάξει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Στη συνέχεια το κάθε σώμα θα πρέπει να ψηφίσει ξανά πριν από το τέλος του χρόνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής του τη μείωση των φόρων, με στόχο να ξαναδώσει αγοραστική δύναμη στη μεσαία τάξη και να καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικές για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο φόρος στις εταιρείες, που σήμερα φθάνει το 35%, θα μειωθεί στο 20%. Όλες οι κατηγορίες των φορολογουμένων θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται, ωστόσο ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν από το 2018 κάποια αύξηση στα ποσά που καταβάλλουν για φόρους, καθώς καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές.

Επίσης θα υπάρξει μια απλούστευση της φορολογικής διαδικασίας η οποία θα επιτρέψει θεωρητικά στους φορολογουμένους να δηλώνουν τα έσοδά τους σ' ένα έντυπο μεγάλο όσο μια «καρτ-ποστάλ».

Η είδηση που αποτελεί τεράστια νίκη για τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο, επισκιάστηκε ωστόσο από την εξέλιξη στην έρευνα για τη Ρωσία που διεξάγεται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος του πρώην προεδρικού συμβούλου Μάικλ Φλιν. Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ παραδόθηκε στο FBI, δηλώνοντας ένοχος για ψευδή κατάθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα