Κόντος - Γεωργούσης (Raymetrics): Ξεκίνησαν από τη Μεταμόρφωση – Κατέκτησαν τον κόσμο

της Μαριάννας Τζάννε

Μια ελληνική εταιρεία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας από τον Αμαζόνιο μέχρι τα Ιμαλάια, στις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως

Tρεις αποστολές στην έρημο Ατακάμα της Χιλής για την εγκατάσταση μετεωρολογικών συστημάτων, συμβόλαια με τα διεθνή αεροδρόμια «Σαρλ Ντε Γκολ» της Γαλλίας, του Πεκίνου και του Μπακού και λύσεις από το Μανάους του Αμαζονίου

μέχρι τα Ιμαλάια είναι μερικά μόνο από τα διεθνή πρότζεκτ της Raymetrics, μιας ελληνικής αλλά αμιγώς εξαγωγικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως καταγραφή και παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αμμοθύελλες και εκρήξεις ηφαιστείων. Η λίστα με το διεθνές πελατολόγιό της ολοένα μεγαλώνει.

Μαζί με την αμερικανική Onex Technologies, η Raymetrics φιγουράρει στη short list που έχει καταρτίσει πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Aμυνας των ΗΠΑ για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση μιας λύσης για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με τοξικά αέρια. Ο αόρατος εχθρός των Αμερικανών οδηγεί την αμερικανική κυβέρνηση στη λήψη μέτρων ως προς το ενδεχόμενο επίθεσης με τα νέας γενιάς όπλα, με σκοπό να μπορέσει «να εντοπίσει τo νέφος που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα, να παρατηρήσει πώς εξελίσσεται και τι κατεύθυνση παίρνει για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα». Στην τελική κατάταξη διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται αντίστοιχα η εταιρεία και στην Ινδία, σε διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει η Διαστημική Υπηρεσία της χώρας.

Ωστόσο, η Raymetrics έχει ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης! Η εντυπωσιακή πορεία της στη διεθνή αγορά, η διείσδυση και η αναγνώρισή της από κορυφαίους οργανισμούς και εταιρείες δεν συμβαδίζει με την ανάληψη ανάλογων έργων στην ελληνική αγορά. Η εξήγηση που δίνουν τα στελέχη της είναι ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τα μπάτζετ, με αποτέλεσμα επιστημονικοί φορείς να μην έχουν τους πόρους για να προμηθευτούν αντίστοιχες λύσεις. Αλλωστε τα μειωμένα κονδύλια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αντίστοιχα έργα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της αγοράς, με εξαίρεση τη Γερμανία, που συνεχίζει να δαπανά αυξημένους πόρους σε νέες τεχνολογίες.

Η Raymetrics, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε παγκόσμιους ηγέτες συστημάτων τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας, στη χώρα μας πολύ λίγοι γνωρίζουν ποια είναι, και αυτό όχι από τις δουλειές που έχει κερδίσει με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς όσο από τις διαδοχικές της βραβεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι δημιουργοί της αποφεύγουν τη δημοσιότητα και, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου, στην Ελλάδα άρχισαν να τους βραβεύουν όταν ξεκίνησαν να χτυπούν τις πόρτες υπουργείων και τραπεζών για να προωθήσουν την τεχνολογία LIDAR και να μάθει η αγορά τι κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αναφορές για το διεθνές τους πελατολόγιο τραπεζικά στελέχη μένουν με το στόμα ανοιχτό.

«Ιδρύσαμε την εταιρεία το 2002, αλλά μέχρι και το 2012 επενδύαμε στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων με σκοπό να εξελίξουμε και να κάνουμε εμπορική μια τεχνολογία που μέχρι τότε βρισκόταν μόνο στα πανεπιστήμια», αναφέρει ο κ. Νίκος Κόντος, εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της Raymetrics. Μαζί με τον κ. Γιώργο Γεωργούση, που θεωρείται ο ιθύνων νους της Raymetrics, γνωρίστηκαν πριν από οκτώ χρόνια και ξεκίνησαν να οργανώνουν μια δυναμική ομάδα επιστημόνων που μελέτησε και ανέπτυξε τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία LIDAR.

Τα Light Detection And Ranging (LIDAR) είναι συστήματα που λειτουργούν σαν οπτικά ραντάρ, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του φωτός για να πιάσουν τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια και να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την κίνησή τους δίνοντας πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το νέφος, τη σκόνη, την υγρασία, τη θερμοκρασία, τα τοξικά αέρια κ.ά. Με αυτό τον τρόπο ένα τυπικό σύστημα LIDAR δίνει πληροφορίες για την ατμόσφαιρα σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το έδαφος.

Η Raymetrics είναι μία από τις λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που παράγει αντίστοιχα συστήματα στη μονάδα της στη Μεταμόρφωση Αττικής. Κατά την ίδρυσή της, ήταν και η πρώτη εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρούσε κάτι τέτοιο και έτσι κατέστη πρωτοπόρα ενός νέου κύματος τεχνολογίας απομακρυσμένης παρακολούθησης (remote sensing) που σήμερα έχει να ανταγωνιστεί κυρίως αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τεχνολογία έχει ωριμάσει και έχει γίνει ευρέως γνωστή, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την εταιρεία ώστε να αναπτύξει νέα καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και να τα διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά. Η συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις και το καλό marketing στο εξωτερικό έχουν φέρει το εντυπωσιακό πελατολόγιο που αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για την επέκταση των συμβάσεων αλλά και την προσέλκυση νέων πελατών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται εντατικά στη Νοτιοανατολική Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Σιγκαπούρη, κυρίως στον τομέα των μετεωρολογικών συστημάτων (ρύπανση, σκόνη, υγρασία κ.ά.). Πρόσφατα ξεκίνησε να υλοποιεί τη στρατηγική προώθησης των λύσεων που προσφέρει στην αγορά των Βαλκανίων, ενώ επεκτείνεται με αυξημένο βηματισμό και στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής με μετεωρολογικά συστήματα παρακολούθησης, αλλά και στη Μέση Ανατολή (Κουβέιτ) όπου αναμένεται να αναπτύξει εκεί δίκτυο παρακολούθησης για ανεμοθύελλες. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πιστοποίησης των συστημάτων της στον τομέα της αεροπλοΐας, ωστόσο επειδή τα προϊόντα της καλύπτουν τα μεγάλα κενά της παγκόσμιας τεχνολογίας, οι λύσεις της Raymetrics παρέχονται ήδη στην αγορά με ευθύνη των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων με τα οποία έχει συνάψει συνεργασίες.

Στα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο

Το El Teniente στη Χιλή είναι το μεγαλύτερο υπόγειο ορυχείο του κόσμου όπου λειτουργεί η κρατική εταιρεία Codelco, από τους σημαντικότερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο.

Με την Codelco η Raymetrics έχει υπογράψει συμφωνία για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης της σκόνης που προέρχεται από τα ορυχεία και είναι η αιτία για την πρόκληση μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αντοφαγκάστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Σε αυτή τη νοτιοαμερικάνικη περιοχή του πλανήτη που η ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει δεσμούς από το 2012. Ο κ. Κόντος περιγράφει την αξέχαστη εμπειρία της ομάδας του στην έρημο της Ατακάμα όπου χρειάστηκε να περάσουν από ειδικές εξετάσεις για να αντιμετωπίσουν τις ειδικές συνθήκες υγρασίας κατά την εγκατάσταση των συστημάτων μετεωρολογικής παρακολούθησης. Τον προσεχή Φλεβάρη η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο σταθμό της διείσδυσής της στη Λατινική Αμερική, οργανώνοντας ένα μεγάλο road show και στην Κολομβία. Το εντυπωσιακό στοιχείο με την ελληνική εταιρεία είναι η μεγάλη εμπιστοσύνη που της δείχνουν κορυφαίοι οργανισμοί ανά τον πλανήτη.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα και ένα υποδειγματικό έργο με μεγάλη σημασία. Η UK Met Office έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο συστημάτων τηλεπισκόπησης εδώ και έναν χρόνο που της επιτρέπει να παρακολουθεί ενδεχόμενο νέφος ηφαιστειακής σκόνης. Η Μεγάλη Βρετανία έχει θωρακιστεί με υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης της ατμόσφαιρας προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νέο κύμα ηφαιστειακής σκόνης που θα προκαλέσουν οι ενεργοί κρατήρες ηφαιστείων της Ευρώπης. Πριν από επτά χρόνια η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ της Ισλανδίας είχε παραλύσει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αφού πάνω από 20 αεροδρόμια σταμάτησαν τα επιβατικά δρομολόγια και περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες περιπλανήθηκαν ανά τον κόσμο λόγω της μαζικής ακύρωσης πτήσεων. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον ηφαιστειακό εχθρό που παραμένει σε επαγρύπνηση στην Ισλανδία εγκαθιστώντας δέκα συστήματα LIDAR της ελληνικής εταιρείας Raymetrics πριν από έναν χρόνο. Οπως εξηγεί στο «business stories» ο κ. Κόντος, τα συστήματα αυτά θα της επιτρέψουν να παρακολουθεί την κίνηση του νέφους και να έχει τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να επιτρέψει ή να αποτρέψει τις εμπορικές πτήσεις σε περίπτωση εμφάνισης του φαινομένου. Το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα μετά και τις πρόσφατες αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι άλλο ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία ξεκίνησε να βρυχάται, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο ηφαίστειο της χώρας όπου άλλη μια έκρηξη προ διετίας προκάλεσε τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διπλάσια μεγέθη το 2018

Ο κ. Κόντος παραδέχεται ότι η Raymetrics είναι μια σχεδόν ανδροκρατούμενη επιχείρηση αφού σε αυτή εργάζονται μόνο δύο γυναίκες. «Μας είναι γενικά δύσκολο να προσλάβουμε κόσμο αφού η εταιρεία έχει ανάγκη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι έχουν φύγει στο εξωτερικό». Σήμερα η εταιρεία απασχολεί ειδικότητες από διαφορετικούς τομείς όπως φυσικούς, οπτοηλεκτρονικούς, μηχανολόγους, software engineers, μηχανολόγους-μηχανικούς κ.ά. Για την επόμενη χρονιά η εταιρεία σχεδιάζει και νέες προσλήψεις αφού οι νέες συμβάσεις θα δημιουργήσουν καινούριες ανάγκες σε προσωπικό και θα φέρουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Το 2018 πάμε για διπλασιασμό των οικονομικών μας μεγεθών. Πέρυσι ο τζίρος μας διαμορφώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να είναι κερδοφόρα», επισημαίνει ο κ. Κόντος. Στη μετοχική σύνθεση της Raymetrics συμμετέχουν οι DKS Συμμετοχών (εταιρεία που εκπροσωπεί ο κ. Κόντος) με 43%, ο κ. Γεωργούσης με 19% και το επενδυτικό fund Elikonos Jeremie SCA με 19%, το οποίο εισήλθε στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Raymetrics είναι να αναδειχθεί παγκόσμια προμηθεύτρια τεχνολογίας στους τομείς της αεροπλοΐας και της μετεωρολογίας, προσφέροντας ολοκληρωμένες εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας. Ρωτάμε τον κ. Κόντο αν υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά. «Οσο περνάει ο χρόνος και εντείνονται τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, εμείς θα έχουμε ρόλο σε κάθε γωνιά του πλανήτη», μας απαντά. Στην Ελλάδα η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει αντίστοιχες υποδομές. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι οι πραγματικές δυνατότητες των συστημάτων της Raymetrics δεν έχουν φανεί ακόμη και στον τομέα της πολιτικής προστασίας η εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Keywords
ιθύνων νους, ατμοσφαιρική ρύπανση, εταιρεία, ιμαλάια, γκολ, γαλλια, αμιγώς, list, ηπα, esa, ελλαδα, τραπεζες, ιθύνων, νους, light, νέα, συμμετοχή, road, office, βομβα mall, business, software, fund, jeremie, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, Αμπελώνες Χιλής, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, οικονομικη κριση, το θεμα, γερμανια, γωνια, εθνικη, εμπορικη, ηπα, ηφαιστειο, θεμα, ινδια, ισλανδια, κινα, προγραμμα, πτησεις, χιλη, office, αγορα, αμερικη, αμιγώς, αορατος, ασια, ατμοσφαιρα, ατμοσφαιρική ρύπανση, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δρομολογια, δικτυο, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκρηξη, εργα, εξετασεις, επτα, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, εφαρμογες, εχθρος, τεχνολογια, υγρασια, ιδρυση, ιμαλάια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ιθύνων νους, ιθύνων, ινδονησια, κυβερνηση, κυμα, κινηση, ληψη, λογο, ομαδα, οκτω, οπτικα, ορυχεια, παμε, πορτες, προβληματα, προσληψεις, ρανταρ, ρυπανση, ρολο, συμμετοχή, σιγκαπουρη, στομα, τζιρος, υλοποιηση, χρονος, δουλειες, road, fund, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, jeremie, light, list, νους, πληροφοριες, software, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα