ΗΠΑ: Η Γερμανία καταστρέφει το παγκόσμιο εμπόριο - Τι απαντά η Μέρκελ

Όλο και πιο εμφανής γίνεται η επιθετική διάθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ενάντια στο Βερολίνο, με τις κατηγορίες που εξαπολύονται από κορυφαία στελέχη της, να είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

Τελευταία πράξη στο παραπάνω «έργο» αποτελούν δηλώσεις του Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ στους «Financial Times».

Ο κ. Ναβάρο υποστήριξε ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «τεχνικά υποβαθμισμένο ευρώ προκειμένου να εκμεταλλευθεί τόσο τις ΗΠΑ όσο

και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει ότι εξαιτίας της Γερμανίας η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Transatlantic Trade and Investment Partenship – TTIP).

«Ένα μεγάλο εμπόριο το να αντιμετωπιστεί η TTIP ως μία διμερής συμφωνία ήταν η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε αλλά και τις ΗΠΑ με το «κρυφό μάρκο» (σ.σ.: αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του για το ευρώ), το οποίο είναι τεχνικά υποτιμημένο. Οι ανισορροπίες στις εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ καταστρέφουν την οικονομική ετερογένεια της Ε.Ε.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν -τόσο από στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα όσο και από κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης- η Γερμανία έχει κατηγορηθεί για μη επένδυση των υπερβολικών εμπορικών της πλεονασμάτων, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στρέφεται τόσο επιθετικά ενάντια στο Βερολίνο.

Η απάντηση της Γερμανίας

Η απάντηση κατέφθασε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγ. Μέρκελ, αναφορικά με τη «διάθεση» της χώρας της να ελέγξει την ισοτιμία του ευρώ, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι «η Γερμανία ήταν πάντα μία χώρα η οποία στήριζε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, όπως ακριβώς και την ανεξαρτησία της Bundesbank πριν τη δημιουργία του ευρώ. Ως εκ τούτου δεν προσπαθούμε να επηρεάσουμε την πολιτική της ΕΚΤ».

Keywords
Τυχαία Θέματα