Περιορισμό του QE της ΕΚΤ από τον Ιούνιο βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Η νομισματική πολιτική πάντα λειτουργεί σε βάθος χρόνου. Ωστόσο η συζήτηση γι αυτήν γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Γι αυτό εξάλλου μία σειρά από θετικά οικονομικά στοιχεία έχει στρέψει την προσοχή των αναλυτών για το πως θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τη θέση ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία.

«Ο τερματισμός του

QE δεν θα πρέπει να γίνει απότομα», συμβουλεύει η επικεφαλής του τομέα οικονομικών της Societe Generale, Michala Marcussen.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει πει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο, από τα 80 δισ. που είναι αυτή τη στιγμή και ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2017.

Παράλληλα, η αίσθηση των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είναι ότι η μείωση του QE προς το μηδέν, δεν θα αρχίσει πριν το 2018 το νωρίτερο. Η Marcussen θωερεί εντούτοις, ότι τα καλύτερα νούμερα για την ανάπτυξη και η άνοδος των τιμών, ίσως να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανέβηκε στο 1,8% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και κινούμενος πλέον πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για κάτι λιγότερο από 2%. Η ανεργία επίσης κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα από τις προβλέψεις, σημειώνοντας μείωση στο 9,6%.

Την ίδια ώρα, μια συζήτηση για ταχύτερο τερματισμό του QE θα κατευνάσει τους Γερμανούς που δεν συμφωνούν με την αποσύνδεση των επιταχυνόμενων τιμών καταναλωτή από τα επιτόκια που αναμένεται να μείνουν στο μηδέν για πολύ καιρό ακόμα. Η ΕΚΤ έχει πει ότι δεν θα τα αυξήσει πριν τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Και σύμφωνα με τη Marcussen , όσο συνεχίζεται το QE, τόσο δυσκολότερος θα είναι ο τερματισμός του. «Ο σταδιακός τερματισμός θα απομακρύνει τον κίνδυνο να αναγκαστεί η ΕΚΤ να τελειώσει απότομα το πρόγραμμα», αναφέρει η τη Marcussen. Προειδοποιεί δε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί εύκολα να ανατραπεί από πολιτικές αναταραχές – όπως πχ πρόωρες εκλογές στην Ιταλία ή η άνοδος ενός αντι-ευρωπαϊκού κόμματος στη Γαλλία ή την Ολλανδία. Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να προχωρήσει στον τερματισμό του QE υπό τέτοιες συνθήκες, επισημαίνει.

Υπάρχει όμως κι ένα επιχείρημα, γιατί να μειωθεί πιο γρήγορα η ποσοτική χαλάρωση. «Αν κάτι πάει ξανά στραβά, όσο περισσότερα πυρομαχικά έχεις χρησιμοποιήσει, τόσο λιγότερα θα έχεις για να πολεμήσεις στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα