Θα φέρει το τέλος του QE η άνοδος του πληθωρισμού;

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αρκούντως κοντά στον στόχο του 2% που εχει θέσει η ΕΚΤ, επαναφέρει στο προσκήνιο τα ερωτηματικά για το μέλλον τόσο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της γενικότερης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Βάσει των επίσημων στοιχείων ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφθασε -σε ετήσια βάση- στο 1,8% τον Ιανουάριο, δηλαδή κινήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013 και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών,

οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 1,5%.

Στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές πετρελαίου, ο πληθωρισμός ενισχύεται και θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η ασκούμενη νομισματική πολιτική είναι η αρμόζουσα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει, επανειλημμένα, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμη ασθενείς και ο ίδιος επιθυμεί να είναι απόλυτα βέβαιος για τις προοπτικές τους. Όμως οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να πιέζουν για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Είναι ξεκάθαρο: Ο Ντράγκι έχει περιγράψει με συγκεκριμένο τρόπο ποια στοιχεία επιθυμεί να έχει στην κατοχή του προκειμένου η ΕΚΤ να είναι βέβαιη ότι έχει επέλθει σταθεροποίηση των τιμών, αν και τα «γεράκια» συνεχίζουν να φωνάζουν.

Πάντως ο δομικός πληθωρισμός -στοιχείο που εξετάζει περισσότερο η ΕΚΤ – διατηρήθηκε στο 0,9% τον Ιανουάριο. Η ΕΚΤ είναι αρκετά συγκρατημένη αναφορικά με τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, καθώς τον Δεκέμβριο εκτιμούσε ότι το α' τρίμηνο θα έφθανε στο 1,3% και στα δύο επόμενα στο 1,2%.

Τον Μάρτιο αναμένεται η νέα εκτίμηση των οικονομολόγων της τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού, όταν θα έχουν στην κατοχή τους και περισσότερα στοιχεία.

Όσο για τους Γερμανούς, η διαμόρφωση του πληθωρισμού στη χώρα τους στο 1,9% τον Ιανουάριο, αποτελεί ένα «καμπανάκι κινδύνου», ενώ στην Ισπανία ο δείκτης έφθασε στο 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα