Η Λε Πεν θα πάθει σοκ αν μετατρέψει το γαλλικό χρέος σε φράγκα

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ότι τους περισσότερους κατόχους γαλλικού χρέους δεν τους ενδιαφέρει σε ποιο νόμισμα θα αποπληρωθούν. Οι επενδυτές όμως έχουν διαφορετική άποψη.

Αν το γαλλικό χρέος μετατρέπονταν σε ένα άλλο νόμισμα και όχι σε ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή «θα έπρεπε να επαναξιολογήσουμε την έκθεσή μας στη Γαλλία», αναφέρει ο Yannick Naud, επικεφαλής της μονάδας σταθερού εισοδήματος για την Banque Audi στη Γενεύη. «Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών περιμένουν

πολύ υψηλότερη απόδοση για τα ομόλογα που αποτιμώνται σε εθνικό νόμισμα και όχι σε ένα «σκληρό» νόμισμα, προκειμένου να αντισταθμιστεί το συναλλαγματικό ρίσκο. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί και στη Γαλλία».

Όπως έχει πει η Λε Πεν, αν βγει πρόεδρος θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ και οι Γάλλοι δεν θα χάσουν ούτε... φράγκο. Επιπρόσθετα, σκοπεύει να πάρει υπό τον έλεγχό της την Τράπεζα της Γαλλίας και να τυπώσει το νέο φράγκο για να πληρώσει παροχές και να εξυπηρετήσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του κράτους.

«Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι ποιος κατέχει γαλλικό χρέος, αλλά σε τι είδους συμβόλαια είναι αυτό το χρέος. Οι δανειστές δεν θα αποπληρωθούν σε ευρώ, τα συμβόλαια είναι στο γαλλικό Δίκαιο και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 90% του γαλλικού χρέους είναι υπό το γαλλικό δίκαιο, άρα μόλις το 10% του χρέους θα βρεθεί σε κίνδυνο», είχε αναφέρει.

Ωστόσο, όπως λένε αναλυτές, η μετατροπή του γαλλικού χρέους σε φράγκα θα συνιστά μια χρεοκοπία στα μάτια των μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Το μεγάλο ερώτημα για τους διεθνείς επενδυτές είναι το ποια θα είναι η αξία του νέου γαλλικού φράγκου έναντι του ευρώ, αναφέρουν και συμπληρώνουν πως, οι Γάλλοι επενδυτές μπορεί να μην ανησυχούν και τόσο πολύ, ανησυχούν όμως οι ξένοι που το βασικό τους νόμισμα είναι το δολάριο ή η στερλίνα, καθώς η αποτίμηση του χρέους που έχουν μπορεί να καταλήξει να είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα