Γιατί οι Αμερικανοί αποκηρύσσουν την υπηκοότητά τους

Σε νέο ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των Αμερικανών που αποκηρύσσουν την υπηκοότητά τους. Την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 5.411 άτομα, σημειώνοντας άνοδο 26% από το 2015.

Η αιτία εντοπίζεται στην εποχή του αμερικανικού εμφυλίου, οπότε και ίσχυε ένα φορολογικό καθεστώς που απέτρεπε τους πιθανούς ανυπότακτους από το να φύγουν από τις ΗΠΑ. Σήμερα, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα έσοδα των Αμερικανών πολιτών, ανεξάρτητα από το αν ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ, γίνονται γνωστά

στο IRS.

Οι κανόνες έγιναν αυστηρότεροι το 2010 όταν, στην προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή, νομοθετήθηκε η Fatca (Foreign Account Tax Compliance Act), η οποία ουσιαστικά έλεγε πως οι ξένοι θεσμοί που διακρατούν περιουσιακά στοιχεία για αμερικανούς πολίτες, θα έπρεπε να αναφέρουν τους λογαριασμούς ή να παρακρατούν φόρο 30% στους λογαριασμούς αυτούς αν δεν παρέχονταν οι πληροφορίες. Αυτό οδήγησε κάποιες ξένες τράπεζες να μην ανοίγουν λογαριασμούς σε Αμερικάνους του εξωτερικού.

Από τότε, όμως, που εφαρμόστηκε η Fatca, ο ετήσιος αριθμός των Αμερικανών που αποκηρύσσουν την υπηκοότητά τους έχει αγγίξει τέσσερις φορές ιστορικά υψηλά. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν, το ίδιο είχαν πράξει διασημότητες, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Γιουλ Μπρίνερ, η Τζόζεφιν Μπέικερ, ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους και ο συνιδρυτής του Facebook, Εντουάρντο Σάβεριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα