Απο το Ρέθυμνο στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη

Το ομολογώ. Εχω εντυπωσιασθεί απο τους αναλυτικούς όρους που θέτει η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου για τη δέσμη λειτουργιών στο Ενετικό Λιμάνι στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου. Εντυπωσιάσθηκα, λοιπόν, αλλά και ζήλεψα ... Σε τέτοιο βαθμό που να αναρωτιέμαι το γιατί αυτές οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορούν να κάνουν καμια βόλτα και απο τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη -που συνορεύει με το πιο εμβληματικό στοιχείο του σύγχρονου αστικού πολιτισμού με την μεγαλύτερη διεθνή εμβέλεια, του

νέου Μουσείου της Ακρόπολης – επιβάλλοντας ανάλογους όρους αισθητικής και ευπρέπειας με το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου.

Το ζήτημα δεν είναι αν η όποια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει όπως στην περίπτωση του Ρεθύμνου αλλά αν υπάρχει βούληση για μια "Αστυνομία" για το Σύγχρονο Αστικό Πολιτισμό. Μια παρέμβαση στη Μακρυγιάννη, δίχως άλλο, θα είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στα οικονομικά του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Και αυτό γιατί μαζί με την αισθητική του "πλαστικού" και του "μανιταριού" θα αποχωρούσε και το τσολιαδάκι made in China και ο μουσακάς του ΄60.

Για την ιστορία και μόνο παραθέτω την απόφαση της κας Κονιόρδου: "Εγκρίνουμε την μελέτη «Εκπόνηση σχεδίου γενικής διάταξης λειτουργιών ενετικού λιμανιού» στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, Δήμου Ρεθύμνης, Περιφέρεια Κρήτης.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

1. Η ζώνη διέλευσης στην εξωτερική πλευρά του κρηπιδώματος να είναι ελεύθερη σε εύρος τουλάχιστον 2,40μ. στη στενή, ανατολική πλευρά του λιμένα, όπως προβλέπεται στη μελέτη, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα, όπου η διαθέσιμη επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, το πλάτος του διαδρόμου για τους πεζούς να αυξάνεται αναλογικά έως τα 4.00 περίπου μέτρα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των επισκεπτών.

2. Να μην κατασκευαστεί ο προτεινόμενος πασσαλόπηκτος διάδρομος- προβλήτας κατά μήκος και σε επαφή με το ενετικό κρηπίδωμα στη νοτιανατολική πλευρά του λιμένα, διότι πρόκειται για μεγάλης έκτασης επέμβαση που θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο κρηπίδωμα.

3. Να μην χρησιμοποιηθούν τα προτεινόμενα διαχωριστικά τύπου ζαρντινιέρας στο χώρο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων.

4. Ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων να είναι συγκεκριμένος, ανάλογα με το χώρο που θα δικαιούται το κάθε κατάστημα, μετά και την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

5. Να απομακρυνθούν όλες οι τέντες από τις όψεις των κτηρίων, καθώς και οι μεταλλικές κατασκευές πάνω στις οποίες στηρίζονται.

6. Να μην τοποθετηθούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου.

7. Τα τραπέζια και οι καρέκλες να είναι παραδοσιακά, τύπου καφενείου και να εγκρίνονται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

8. Πριν την έναρξη των εργασιών να απομακρυνθεί το περίπτερο και να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του σε άλλη θέση πέραν της εσοχής του βορείου κρηπιδώματος που προτείνεται από τους μελετητές, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ρεθύμνου.

9. Να μην κατασκευαστεί ο ξύλινος οικίσκος για τις ανάγκες του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης. Για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί το κτήριο της αποβάθρας, το οποίο σήμερα δεν έχει καμία χρήση, αφού αποκατασταθεί και επανέλθει στην αρχική του μορφή.

10. Οι μελέτες που θα εκπονηθούν για την αποκατάσταση του κτηρίου του Τελωνείου, του λιμενοβραχίονα και του φάρου, καθώς και των προσόψεων των κτηρίων, να υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα