Φινλανδία: Ο εκατομμυριούχος πρωθυπουργός «παγώνει» τους μισθούς για να σωθεί η οικονομία

Η μοναδική σκανδιναβική χώρα που είναι στο ευρώ, παλεύει ακόμα με τη λιτότητα. Αφού πρώτα έχασε το τριπλό «Α» και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ζητά τώρα από τους φορολογούμενους πολίτες να σφίξουν το ζωνάρι και να ανταγωνιστούν του Γερμανούς και τους Σουηδούς, καθώς είναι «πιο ανταγωνιστικοί εξαγωγείς» από τους Φινλανδούς. Μιa αποτυχία σε αυτό, θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της χώρας να βγει από την οικονομική περιδίνηση και το αυξανόμενο χρέος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας,

Juha Sipila, που διαφέρει από πολλούς άλλους πρωθυπουργούς ως προς το γεγονός ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, εξελέγη πέρυσι με τη δέσμευση να ξαναφέρει τη Φινλανδία εκεί που ήταν τις χρυσές μέρες της Nokia. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι οι εξαγωγές. Αυτό όμως απαιτεί από τους Φινλανδούς να παράγουν περισσότερα χωρίς να πληρώνονται καλύτερα. Μόνον έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας έναντι των υπολοίπων που φτάνει το 15%.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του από το Ελσίνκι ο Sipila, «είμαστε πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι οι εξαγωγές μειώνονται και ότι η ανάπτυξη εξαρτάται από την εγχώρια ζήτηση. Αν όμως θέλουμε να ανακάμψει η οικονομία, οι εξαγωγές πρέπει να ξαναγίνουν η κινητήριος δύναμη και πάλι».

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 15% το διάστημα Δεκεμβρίου – Αυγούστου.

Οι Φινλανδοί έχουν ήδη αποχαιρετίσει τηνιδέα της αύξησης μισθού, καθώς συμφώνησαν ήδη σε πενιχρή αύξηση 0,4% και καμία αύξηση το 2017. Από το 2018, οι εξαγωγικές θα βάλουν τις βάσεις για εκ νέου συζητήσεις επί μισθολογικών θεμάτων, είπε ο Sipila, μεταφέροντάς τους ουσιαστικά την ευθύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα