Η... “ανάπτυξη” έφερε χιλιάδες λουκέτα από την αρχή της χρονιάς!

Η ανάπτυξη έρχεται αλλά μέχρι να... φτάσει δεν θα βρει ούτε πλίνθο όρθιο στην πραγματική οικονομία κι όχι στα χαρτιά των ειδικών και στα σχέδια των συμβούλων!
Η τραγική εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται εύγλωττα και ανάγλυφα στην σκληρή αλήθεια των αριθμών που θέλουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, τις επιχειρήσεις να κλείνουν κατά δεκάδες κάθε... ώρα (!) και το τοπίο να αλλάζει δραματικά επί τα χείρω.

Για του λόγου το αληθές τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) είναι άκρως αποκαλυπτικά και δείχνουν πως τα λουκέτα στην αγορά εξελίσσονται πλέον σε... επιδημία.

Μόνο

το πρώτο πεντάμηνο του 2016- και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια - οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά σε όλη την χώρα ήταν περισσότερες κατά 2.985 από αυτές που ιδρύθηκαν. Συνολικά μάλιστα στα χρόνια της κρίσης 250.000 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους οδηγώντας 800.000 εργαζομένους στην ανεργία.

Μόνο από την αρχή του χρόνου κατέβασαν ρολά 15.409 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών και μεγεθών. Αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015 όταν αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Είχαν προηγηθεί άλλες 14.810 εταιρείες που διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στο αντίστοιχο διάστημα, 15.043 επιχειρήσεις στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 14.403 εταιρείες στο πρώτο πεντάμηνο του 2012.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία εκείνα του ΓΕΜΗ που δείχνουν πως η μόνη νομική μορφή εταιρείας που εξακολουθεί να καταγράφει ανάπτυξη, και μάλιστα με διψήφια ποσοστά περί το 14% τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2015, είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία – ΙΚΕ, γνωστή και ως εταιρεία του ενός (1) ευρώ. Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές μιας επιχείρισης η ΙΚΕ δεν προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των εταίρων, παρά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου. Επίσης η αύξηση στον αριθμό νέων ΙΚΕ σημαίνει πως δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες συμπολίτες μας, πολλοί πρώην μισθωτοί ή απασχολούμενοι σε εταιρείες που έκλεισαν ή προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού, επέλεξαν το ρίσκο της δημιουργίας μιας δικιάς τους, προσωπικής εταιρείας, κυρίως γιατί δεν βρίσκουν αλλού δουλειά ως μισθωτοί!!!

Η Ηλεκτρονική, ο Πυρσός και τα... ξενοδοχεία

Αν η εικόνα στο χώρο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απογοητευτική, μια προσεκτικότερη ματιά στο χώρο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων αποδεικνύει πως κι εκεί τα πράγματα είναι άθλια και οι προοπτικές ζοφερές. Τα πιο πρόσφατα τρανταχτά παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που "βάρεσαν κανόνι" εν μια νυκτί, οδηγώντας εκατοντάδες άτομα στην ανεργία, είναι αυτά της Ηλεκτρονικής Αθηνών και της Πυρσός Security. Αμφότερες οι εταιρείες έκλεισαν ξαφνικά, με δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρέη προς τρίτους, Δημόσιο και κυρίως προς το προσωπικό τους. Το παράδειγμά τους ακολούθησε το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra. Μόνο που το τελευταίο απετέλεσε την αφορμή για να ξεσκεπαστεί ένα βαθύτερο πρόβλημα στο χώρο του τουρισμού, ιδίως στην πρωτεύουσα.

Και μπορεί ο ίδιος ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης να χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας» το κλείσιμο του ξενοδοχείου Ledra, αλλά παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγέθη του κλάδου και τις προοπτικές του τουριστικού προϊόντος στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας μας, αποκαλύπτοντας, από το βήμα της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, πως το Ledra δεν είναι το πρώτο ξενοδοχείο που κλείνει τα τελευταία χρόνια! Σύμφωνα λοιπόν με τους ξενοδόχους, από το 2011 μέχρι σήμερα συνολικά 73 είναι τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας που έπαυσαν τη λειτουργία τους, αρκετά δε απ' αυτά εμβληματικά ξενοδοχεία όπως για παράδειγμα το Πεντελικόν ή το Εσπέρια!

Keywords
Τυχαία Θέματα