OPEC: Η Σ. Αραβία ετοιμάζει κίνηση - «έκπληξη» αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές για συμφωνία

Οι πιο ισχυρές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου συναντιούνται σήμερα στη Βιέννη, για τη συνεδρίαση του OPEC, σε μια συνάντηση που αναμένεται να έχει πολλές συγκρούσεις και να δείξει τελικά αν μπορεί να δράσει συλλογικά και να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική για την αγορά πετρελαίου.

Η ένταση είναι εμφανής μεταξύ των 13 μελών του Οργανισμού, το ίδιο και οι διαφορετικές οικονομικές ανάγκες των χωρών, γεγονός που θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία.

Σύμφωνα

πάντως με πηγές στην αντιπροσωπεία της που επικαλείται το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πρόταση για «ταβάνι» στην παραγωγή.

Παρ' όλα αυτά, οι προσδοκίες για μια συμφωνία για μείωση ή έστω «ταβάνι» στην παραγωγή πετρελαίου, είναι μειωμένες, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη πρόταση και ήδη ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ο OPEC τείνει να αγνοεί τους στόχους παραγωγής που θέτει, επομένως δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε κι αυτή τη φορά ακόμα κι αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Η οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από το Ιράν, καθώς τόσο η Σ. Αραβία όσο και οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει ότι η Τεχεράνη πρέπει να συμμετάσχει.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση στις αγορές και τις τιμές πετρελαίου.

Οι επιλογές που φαίνεται να βρίσκονται στο «τραπέζι» κάνουν λόγο για «ταβάνι» 32 εκατ. βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με την Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια για το πετρέλαιο στην Energy Aspects Ltd. Ο όγκος αυτός είναι πολύ κοντά στα 32,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα που εκτιμάται ότι παρήγαγε τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του Brent κινείται πέριξ των 49 δολαρίων σήμερα.

Οι τιμές έχουν καταγράψει ράλι 80% από τον Ιανουάριο, όταν και υποχώρησαν σε χαμηλό 10ετίας.

«Οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας είναι προβληματική και εμποδίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας συμφωνίας» υποστηρίζει η Helima Croft, διευθύνουσα σύμβουλος για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets στο CNBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα