Η Αυστρία ζητά αυξημένα μέτρα ελέγχου από την Ιταλία στα περάσματα των Άλπεων


Καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ροές μεταναστών στην Ιταλία μέσα στο καλοκαίρι, η Αυστρία θέλει να εξασφαλίσει ότι το πέρασμα του Μπρένερ θα έχει καλύτερα μέτρα ελέγχου

Η Ιταλία και η Αυστρία βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για το πως θα καταφέρουν να έρθουν σε μία συμφωνία που θα εξασφαλίσει την καλύτερη φύλαξη των συνόρων στα περάσματα των Άλπεων, και κυρίως εκείνο του Μπρένερ. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών

Αντζελίνο Αλφάνο και η Αυστριακή ομόλογός του Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συναντήθηκαν στη Ρώμη μία εβδομάδα αφότου η Βιέννη απείλησε να στείλει στρατιώτες στο Πέρασμα Μπρένερ, για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασσία τους έτσι ώστε να υπάρχει η ομαλή κίνηση στο Μπρένερ όπως προβλέπεται από την Σένγκεν από την άλλη όμως να περιορίσον τις ροές μεταναστών προς την Αυστρία. Νωρίτερα, ΜΜΕ της Αυστρίας μετέδωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βιέννη σχεδίαζε να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στη μεθοριακή αυτή διέλευση από 1ης Ιουνίου.

Πάνω από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης το διάστημα 2014-2015. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 πάνω από 16.000 άνθρωποι πέρασαν από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία ένας αριθμός αυξημένος κατά 6.000 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Χθες Πέμπτη η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως η Αυστρία αναμένει οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία διά θαλάσσης να διπλασιαστούν φέτος στις 300.000. Το μεγαλύτερο μέρος της ροής μεταναστών, συνήθως με υπερφορτωμένα φουσκωτά και πλεούμενα, αναμένεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Όπως δήλωσε η ίδια «Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι πρόσφυγες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ, ή hotspots) θα καταγράφονται και θα τους παρέχεται φιλοξενία εντός Ιταλίας. Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούν να επιλέγουν οι πρόσφυγες πού θα καταγραφούν».

Από την άλλη η Ιταλία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει τα λεγόμενα hotspots, όπου θα κρατούνται οι μετανάστες έως ότου να συμφωνούν να καταγραφούν. Όμως η Ρώμη λέει ότι δεν επιθυμεί να κρατάει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα