2ο Banking Forum: Στοίχημα για τις τράπεζες η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον τραπεζικό τομέα, την αγορά και την πολιτική, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 2ο Τραπεζικό Φόρουμ (2nd Banking Forum) με θέμα «Προς ένα αποτελεσματικότερο τραπεζικό σύστημα: στρατηγικές, σχέδια, προοπτικές», που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Κοινή πεποίθηση των ομιλητών του συνεδρίου ήταν πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών, ενώ η άμεση και σωστή επίλυσή

του αποτελεί το «κλειδί» για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία ορίστηκαν η αντιμετώπιση του προσφυγικού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος και ο συντονιστής του οικονομικού τομέα της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας. Ειδική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, κάτι που θα άνοιγε, όπως είπε, το δρόμο στην άρση των capital controls εντός τριών – τεσσάρων μηνών. Κομβικό σημείο για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ορθολογική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τόνισε πως είναι λάθος η διασύνδεση της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο με το προσφυγικό, με ελπίδα μια διαγραφή του χρέους, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα έρθει μόνο με την τήρηση των συμφωνηθέντων. Υπογράμμισε δε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Την ακτινογραφία του τραπεζικού συστήματος με τις πιέσεις ρευστότητας που δέχεται, επιχείρησε να παρουσιάσει στην τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική σε κυβέρνηση και δανειστές.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού, κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ναρκοθετεί τις διαπραγματεύσεις με την υιοθέτηση της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ από τα Wikileaks.

Πλέγμα 15 παρεμβάσεων για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε με παρέμβασή του στο Forum ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στην ελληνική χρηματοδότηση, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Τσαμουργκέλης τόνισε ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, θα πρέπει να συνδυαστεί με σημαντική μείωση του κόστους χρήματος από τα ιδρύματα. Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurbank, κ. Πλ. Μονοκρούσος, στάθηκε στο γεγονός ότι ο δανεισμός του τραπεζικού τομέα στην Ευρωζώνη είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτημένος από τα τραπεζικά δάνεια σε σχέση με ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι εχει καταγραφεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά υπογράμμισε ότι το μέγεθος και το κόστος του Δημοσίου παραμένουν υψηλά.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη, χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της AXIA Ventures, κ. Γ. Λινάτσας, ενώ ο κ. N. Jennett, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της EIB τόνισε ότι το δημόσιο πρέπει να παίξει ρόλο στις επενδύσεις. Από την επιχειρηματικότητα εκτιμά ότι θα έρθει η ανάπτυξη η κα. Γ. Μουρλά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ θεωρεί ότι με την ανακεφαλαιοποίηση «απλώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Από την πλευρά του ο κ. Μ. Μασσουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, θεωρεί στοίχημα για την ανάκαμψη την επαναφορά ισορροπίας καταθέσεων-δανείων, ενώ ο κ. Ευ. Χαρατσής, πρόεδρος και CEO Beta Securities τόνισε πως «δεν φτάνει η ανακεφαλαιοποίηση».

Στην τοποθετησή του στο panel για το μέλλον των NPLs, ο κ. Μ. Κυριάκου, Senior Partner της KPMG Ελλάδος, δήλωσε ότι δεν περιμένει ούτε μία πώληση μη εξυπηρετούμενου δανείου φέτος. "Τα κόκκινα δάνεια να αντιμετωπιστούν από τις ίδιες τις τράπεζες", τόνισε από την πλευρα του ο κ. Δ. Σαντιξής, Μanaging Partner της Interbalkan. Αισιόδοξος πως η επίλυση των κόκκινων δανείων θα μειώσει σημαντικά την ανεργία, εμφανίστηκε ο κ. Π. Δουμανόγλου της Insight Capital. Θα προχωρήσουμε ενεργητικά στην διαχείριση των κόκκινων δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δ. Άμαλλος, Executive Analyst της Qualco (η εταιρεία συγκαταλέγεται στην κοινοπραξία PWC- Hoist – Qualco που ανέλαβε το έργο της λειτουργικής ενοποίησης των 14 υπό εκκαθάριση τραπεζών).

Στο επίκεντρο του τελευταίου panel βρέθηκαν οι ραγδαίες εξελίξεις στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών, των νέων ψηφιακών προϊόντων αλλά και των εναλλακτικών νομισμάτων και πώς αυτές θα επηρεάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο CIO της Εθνικής Τράπεζας κ. Ν. Χριστοδούλου είπε πως το digital είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των τραπεζικών συναλλαγών.

Ο σύμβουλος της Viva Wallet κ. Β. Τραπεζάνογλου είπε πως προσωρινά οι ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες λόγω κρίσης, αλλά προέβλεψε πως σύντομα το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μετατραπεί σε ένα ιδιόμορφο hotspot όπου 'μετανάστες από άλλους κλάδους' θα απειλούν τους παραδοσιακούς παίκτες. Εξάλλου, ο καθηγητής κ. Γ. Γιαγλής προεξόφλησε κατακλυσμιαίες αλλαγές στο χώρο των εναλλακτικών νομισμάτων όπως το bitcoin που "θα είναι αντίστοιχης κλίμακας με τον κόσμο πριν και μετά την ύπαρξη του internet". Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Βελιζιώτης, εμπορικός διευθυντής της First Data Hellas μίλησε για τους millenials, τη νέα γενιά πελατών που "δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να επισκεφτούν υποκατάστημα τράπεζας για τις συναλλαγές τους".

Keywords
Τυχαία Θέματα