Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής: «Έτσι θα βγούμε απ' την κρίση»

Του Στέλιου Μορφίδη

Την προειδοποίηση πως η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει αυτόματα εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του 2016, η οποία παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης, η οικονομία δεν θα ανακάμψει» επισημαίνεται

μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Μάλιστα, προσδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και υπογραμμίζεται ότι το 2017 άρχισε «με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», γεγονός το οποίο προαναγγέλλει ακόμη ένα δύσκολο έτος.

Επιγραμματικά οι απόψεις του Γραφείου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι κάτωθι:

*Για την ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει νέες επενδύσεις. Αυτές θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αφού ο δημόσιος έχει πλέον σαφή όρια. Οι ξένες επενδύσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο».

*Για τις μεταρρυθμίσεις

«Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες που φαίνεται ότι προσφέρουν καλύτερο πλαίσιο για τη δράση τους, έξοδο εκπαιδευμένων νέων σε αναζήτηση εργασίας και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».

*Για το δημόσιο χρέος

«Η μόνιμη λύση της βιωσιμότητάς του θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τις επενδύσεις. Άμεσα επίσης θα άνοιγε το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μείωνε τα επιτόκια δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή στις αγορές, δηλαδή την απεξάρτηση της χώρας από μνημόνια».

*Για την απασχόληση

«Δεν έχουν γίνει κατανοητοί οι παράγοντες που θα επέφεραν αισθητή αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας βραχυ- και μεσοπρόθεσμα. Η μείωση της ανεργίας μακροπρόθεσμα θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθρή βάση και η μεγέθυνση αυτή, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην ΕΕ, θα προκύψει κυρίως από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου για ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρεία κλίμακα».

*Για τις εργασιακές σχέσεις

«Πολλές προτάσεις της, που άλλωστε δεν ήταν ομόφωνες, θα βοηθήσουν την κυβέρνησή να απεγκλωβιστεί από τη λογική άκαμπτων κόκκινων γραμμών, αλλά και θα πρέπει να εξετασθούν υπό το φως των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί στο παρελθόν ιδίως αυτών που σχετίζονται ανάμεσα σε άλλα με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις».

*Για το ασφαλιστικό

«Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του, παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».

*Για το φορολογικό

«Μολονότι τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα (από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης. Με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων πριονίζεται το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία. Η αναστροφή των τάσεων από την πλευρά των εσόδων μπορεί να γίνει με την αποτελεσματικότερη περιστολή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος».

*Για τις δαπάνες

«Υποστηρίζεται ότι απαιτούνται συστηματικότερες πολιτικές παρεμβάσεις στην πλευρά των δαπανών στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεξέτασης της σύνθεσης τους (“spending review”), ώστε να επιτευχθούν κατά περίπτωση εξοικονομήσεις ή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δαπανών. Το κλειδί βέβαια για την υπέρβαση των φαύλων κύκλων είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις».

* Για το θεσμικό πλαίσιο

«Το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και αυτό, σε συνδυασμό με την αμφιθυμία τμημάτων της κυβέρνησης, τη σκληρή στάση πάσης φύσης ομάδων και συμφερόντων και τη διάχυτη απογοήτευση των πολιτών, εμποδίζει την ανάκαμψη. Το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει ότι δεν θεραπεύονται αιτίες και συμπτώματα θεσμικής αναιμίας, δηλαδή της αδυναμίας της χώρας σε πολλούς τομείς να καθιερώσει και να εφαρμόσει γενικής ισχύος και σταθερούς κανόνες παιχνιδιού».

Η αντίδραση Βούτση

Την έκθεση πεπραγμένων παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητής Παν. Λιαργκόβας. Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο Νίκος Βούτσης δήλωσε: «είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης και ελπίζουμε τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη».

Ο κ. Λιαργκόβας απ' την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Βούτση γιατί έχει σταθεί αρωγός, όπως είπε, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν.

Ακολουθεί όλη η έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα