Αναζητώντας «σωσίβιο» σε ξένα επενδυτικά σχήματα

Του Στέλιου Μορφίδη

Σωσίβιο σε ξένους επενδυτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο εταιρείες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Τα «διαμάντια» και τα σχήματα με προοπτική έχουν φυσικά καλύτερη τύχη, όπως δείχνουν εξάλλου τα στοιχεία των δύο τελευταίων – δύσκολων – ετών. Μόλις δύο μέρες πριν είχαμε το σημαντικό ντιλ της Apivita με την Puig, όπου ουσιαστικά η ελληνική εταιρεία βρήκε ένα

μεγάλο στήριγμα για τη μελλοντική της πορεία. Παράλληλα ετοιμάζεται και ένα μεγάλο ντιλ στο χώρο της υγείας με ξένο private equity fund. Για το θέμα ήδη φρόντισε να προετοιμάσει ο υφυπ. Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας μιλώντας δημόσια γι αυτό.

Ήδη την περασμένη χρονιά μεταξύ των 25 μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών στη χώρα μας ήταν και 14 κατά τις οποίες ελληνικές εταιρείες πέρασαν στα χέρια ξένων επενδυτικών σχημάτων.

Απ' αυτά μπορεί να ξεχωρίζουν από άποψη μεγεθών οι εξαγορές του 51% του ΟΛΠ από την Cosco, του 90,17% του Astir Palace Hotel από την Apollo Investments Holdco, του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής από την Home Holding και της ΑΤΕ Ασφαλιστική – μέσω της Τρ. Πειραιώς - από την Ergo International, ωστόσο υπήρξαν και σημαντικές συμφωνίες που αφορούσαν μεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η εξαγορά της ΔΕΛΤΑ Χημική από την βελγική Ravago, η στρατηγική συμμετοχή της ολλανδικής Impala Investments στο μετοχικό σχήμα της Αφοί Χιωτάκη κοκ

Παρακάτω ακολουθούν τα σημαντικότερα ντιλ του 2016 στη χώρα μας στα οποία συμμετείχαν ξένα επενδυτικά σχήματα.

Η PWC, που έχει συγκεντρώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία στην ετήσια έρευνα της εκτιμά ότι φέτος, με σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ελληνική αγορά θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

To 2016 οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους προσέλκυσαν περίπου 4,4 δισ. ευρώ, μέσα από 38 εξαγορές και συγχωνεύσεις, αφορώντας κυρίως τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (σε ποσοστό 70%) και την αποεπένδυση των μη κύριων περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα