Γουόρεν Μπάφετ: Πιστός στις προοπτικές του αμερικανικού καπιταλισμού

Ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον Γουόρεν Μπάφετ. Ο «σοφός της Όμαχα» είδε τις μετοχές της Berkshire Hathaway να αυξάνονται το 2016 κατά 23,4% αλλά και την λογιστική αξία της εταιρείας του κατά 10,7%. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σήμερα απ' το Forbes στα 76,3 δισ δολ.

Αν και ανοικτά υποστήριξε την Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ, δεν

δίστασε να επενδύσει 12 δισ δολ. στη Wall Street μετά την εκλογή Τραμπ αλλά και να εκφράσει στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του αμερικάνικου καπιταλισμού...

«Ξεκινώντας απ' το μηδέν, η Αμερική έχει φθάσει να ελέγχει πλούτο 90 τρισ δολ.», τονίζει μεταξύ άλλων εκτιμώντας πως «ο δυναμισμός της αμερικανικής οικονομίας» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, έγραψε στους χιλιάδες μετόχους.

Τα μεγάλα στοιχήματα στην Apple και στις μετοχές των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών του βγήκαν και με το παραπάνω ενώ ως ο «απόλυτος» dealmaker είδε την εξαγορά 37,2 δισ δολ της Precision Castparts, μιας προμηθεύτριας εταιρείας στον κλάδο της αεροναυπηγικής να βοηθούν στην αύξηση των κερδών της Berkshire.

Το επόμενο όραμα του, όπως φαίνεται, είναι η δημιουργία ενός κολοσσού στο χώρο των τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών. Ήδη Kraft Heinz, που ελέγχει μαζί με τον Βραζιλιάνο δισεκατομμυριούχο Χόρχε Πάουλο Λίμαν, βολιδοσκόπησε μία «φιλική» εξαγορά της ολλανδοβρετανικής πολυεθνικής Unilever για 143 δισ δολ! Μπορεί να μην υπήρξε ανταπόκριση και η πρόταση να αποσύρθηκε, ωστόσο όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πως πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις σε δεύτερο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα