Γιατί οι Κύπριοι είναι πιο έξυπνοι από τους Έλληνες

Υποτίθεται ότι έχουμε κάνει δεκάδες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό πλαίσιο, στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, στην πρόνοια κλπ.

Με μεγάλη ευκολία άλλαξε ότι αφορά τους πολίτες, αλλά το κράτος παρέμεινε ίδιο. Ένα κράτος που απαιτεί και ταυτόχρονα απειλεί τους πολίτες, χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα κυνηγήσουν τα κρυμμένα λεφτά σε σεντούκια και θυρίδες. Συγκεκριμένα θα εντοπίζουν μηδενικούς λογαριασμούς οι οποίοι στο

παρελθόν είχαν σημαντικά ποσά και οι κάτοχοι των άδειων λογαριασμών θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Μια φιλόδοξη εξαγγελία που περιέχει και ένα στοιχείο απειλής, όχι μόνον για τους φοροδιαφεύγοντες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους που τρέμουν στο ενδεχόμενο μιας εμπλοκής με τον φορολογικό μηχανισμό και την παράλογη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του.

Οι κύπριοι όμως, που φαίνεται ότι έχουν ένα κράτος πολύ πιο σοβαρό από το δικό μας, αντί των απειλών για ελέγχους, πρόστιμα και άλλες τέτοιες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διαδικασίες, υιοθέτησαν έναν διαφορετικό και σαφώς πιο έξυπνο τρόπο για να βγάλουν τα λεφτά από «τα σεντούκια» και να τα διοχετεύσουν στην οικονομία. Θα εκδίδουν κάθε μήνα εξαετή ομόλογα τα οποία θα απευθύνονται μόνον σε φυσικά πρόσωπα. Τα συγκεκριμένα ομόλογα θα λειτουργούν ουσιαστικά ως τραπεζικοί λογαριασμοί προειδοποίησης. Θα μπορεί δηλαδή ο κάτοχος τους να τα ρευστοποιεί, εφόσον ειδοποιήσει ένα μήνα νωρίτερα.

Αν κρατήσει όμως τα ομόλογα θα εισπράττει τόκο 2,75% για τα πρώτα δυο χρόνια και μέση απόδοση 4,12% αν τα διατηρήσει μέχρι τη λήξη τους. Οι κύπριοι θα εκδίδουν κάθε μήνα 100 εκατ. ευρώ από τα συγκεκριμένα ομόλογα. Με τον τρόπο αυτό -προσφέροντας δηλαδή τόκο στα λιμνάζοντα κεφάλαια που είναι εκτός οικονομίας- θα καταφέρουν να δώσουν ρευστότητα «από τα σεντούκια» στην οικονομία, χωρίς απειλές για ελέγχους και πρόστιμα που ούτως ή άλλως έχουν αβέβαια αποτελέσματα.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα