Η έλλειψης ρευστότητας οξύνεται και το αδιέξοδο παραμένει

Σημεία των καιρών: Την ίδια ημέρα που η Moody’s αναβαθμίζει θετικά την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (χαρακτηρίζει σταθερές τις προοπτικές τους, από αρνητικές), έρχονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, η οποία όχι μόνο παραμένει αρνητική, αλλά βυθίζεται ακόμη περισσότερο.
Οι τράπεζες δεν χορηγούν

νέα δάνεια, με αποτέλεσμα οι συνολικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις να μειώνονται καθώς οι παλαιότερες υποχρεώσεις αποπληρώνονται.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά 5,3% ήταν δηλαδή 405 εκατ. ευρώ λιγότερος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα πέρσι, ενώ το Μάρτιο του 2013 η μείωση ήταν μικρότερη και έφτανε το 3,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.
Την ώρα που στο χρηματοοικονομικό πεδίο καταγράφεται σημαντική εισροή προς τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών για να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές των νέων μετοχών, η χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα βυθίζεται ακόμη περισσότερο.
Η κατάσταση αυτή δεν εκπλήσσει τους γνωρίζοντες, οι οποίοι βλέπουν ότι θα περάσει ακόμα καιρός μέχρι οι τράπεζες να δώσουν νέες χρηματοδοτήσεις, αφού πρέπει πρώτα να “καθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος των τραπεζών τώρα είναι η λεγόμενη “απομόχλευση” δηλαδή η μείωση των δανείων που έχουν δώσει και η διαδικασία αυτή θα είναι επώδυνη, αφού θα περιλαμβάνει “ξεκαθάρισμα” υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι επιχειρήσεις με μεγάλα δάνεια τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση είτε θα μεταβιβαστούν σε νέους ιδιοκτήτες αφού προηγουμένως τα δάνεια τους μετοχοποιηθούν. Τα νοικοκυριά θα πιεστούν για την εξόφληση προβληματικών δανείων, πολλά από τα οποία προβλέπεται να μεταβιβαστούν σε ειδικευμένες εταιρείες - “όρνεα” (vulture funds) τα οποία θα αναλάβουν την είσπραξη ή την εκπλειστηρίαση των συνδεδεμένων ακινήτων, σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των ακινήτων καταρρέουν.
Με λίγα λόγια, ο κύκλος θα αργήσει να ολοκληρωθεί και θα περάσει καιρός προτού η κατάσταση ισορροπήσει σε ένα νέο επίπεδο για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Με τα δεδομένα αυτά, όμως, το μεγάλο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα συνεχίσει να μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα. Ο τελευταίος -στον οποίο υποτίθεται ότι βασίζονται οι ελπίδες για ανάκαμψη- δεν θα είναι αντικειμενικά σε θέση να αναλάβει τον αναπτυξιακό ρόλο που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Είναι φανερό ότι το αναπτυξιακό αδιέξοδο οφείλεται στον πυρήνα της πολιτικής του μνημονίου και όχι σε λανθασμένη εφαρμογή του. Και τα υποτιθέμενα “success stories” δεν αλλάζουν την πραγματική εικόνα.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα