Γιατί η Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος εχθρός για την Apple

Η μάχη της Apple με το FBI για το αν έχει υποχρέωση η εταιρεία να παρέχει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα είναι γνωστή με την ίδια την Apple να έχει δηλώσει πως οι βουλευτές θα είναι εκείνοι που θα πάρουν την τελική απόφαση για το ζήτημα.

Φυσικά, αυτό ενέχει κινδύνους για την Apple

αφού αυτό δεν σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα δώσει στην Apple ό, τι θέλει. Μάλιστα το γεγονός γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα σε Ευρώπη και Νότια Αμερική αποκαλύπτουν τις δυνατότητες για ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Για τον Rob Knake, ο οποίος εργάστηκε ως διευθυντής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Λευκό Οίκο από το 2011 έως το 2015 η κατάσταση θεωρείται αναπόφευκτα περίπλοκη. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα πιο ακανθώδη ζητήματα πολιτικής θα προκύψουν με τις κυβερνήσεις των χωρών που βρίσκονται κοντά στις ΗΠΑ τόσο πολιτισμικά όσο και πολιτικά.

Ωστόσο, όσο δύσκολη και αν μοιάζει η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα στην Ευρώπη, σχολιάζει το Bloomberg.

Στην Ευρώπη η νομοθεσία προβλέπει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τις αρχές της αστυνομίας για την απόκτηση κρυπτογραφημένων δεδομένων. Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ευρώπη εξαιτίας του κινδύνου για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές, πιθανότατα αυτή να μην είναι η καταλληλότερη στιγμή για την Apple αλλά και για άλλες τεχνολογικές εταιρείες να ασκήσουν πιέσεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου την περασμένη Τρίτη, οι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την προώθηση ενός σχεδίου που θα τιμωρεί τις τεχνολογικές εταιρείες που δεν παρέχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη θα κινδυνεύουν ακόμα και ποινή φυλάκισης. Αν και το σχέδιο αυτό αργεί να γίνει νόμος, σε περίπτωση που συμβεί το πρόβλημα για τις τεχνολογικές εταιρίες όπως η Apple θα έχουν σοβαρά προβλήματα.

Τότε θα αναγκαστούν ή να συμμορφωθούν με τους νόμους και να δημιουργήσουν ανάλογες συσκευές και υπηρεσίες κάτι όμως που οι περισσότερες εταιρείες δεν το κάνουν, ή θα μπορούσαν απλά να αποχωρήσουν από τη Γαλλία ή θα μπορούσαν να κρατήσουν το λειτουργικό και να αναμένουν απλά την στιγμή που θα συγκρουστούν με τις τοπικές αρχές.

Το πρόβλημα όμως γενικεύεται καθώς και η Βρετανία εξετάζει επί του παρόντος σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία της για το ζήτημα αυτό. Όταν ένα νέο νομοσχέδιο εισήχθη στα τέλη του περασμένου έτους, οι κριτικές ήταν έντονες αφού δεν διευκρινιζόταν κατά πόσον οι ξένες εταιρείες θα υποχρεούνται να παρέχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Στη Βραζιλία, η αστυνομία συνέλαβε πριν λίγες ημέρες υψηλόβαθμο στελέχους της Facebook, με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκε σε σχετική δικαστική εντολή για συνεργασία με τις αρχές που του επιδόθηκε στο πλαίσιο έρευνας για το οργανωμένο έγκλημα και την διακίνηση ναρκωτικών. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν ένα χρόνο όταν αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι ενός στελέχους της Microsoft.

Σε περίπτωση λοιπόν, που το αμερικανικό Κονγκρέσο δεν δημιουργήσει μια νέα νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση στα αποκρυπτογραφημένα στοιχεία, οι τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται αν υποστούν σημαντικές πιέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα