Ντράγκι: Τα αρνητικά επιτόκια... ήρθαν για να μείνουν

Αναγκαία η ύπαρξη μηδενικών επιτοκίων λόγω της πτώσης πετρελαίου - «Μαχαίρι» στην εκτίμηση για τον πληθωρισμό το 2016 που θα φθάσει στο 0,1% - Στο 1,4% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος

Απόλυτα σαφής για τις προθέσεις της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι αναγκαία και θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένη και τη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο

κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο ισχύει και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, υπήρξε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4% (από 1,7% που ήταν τον Δεκέμβριο), ενώ διατηρήθηκαν σταθερές οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 που αναμένεται ότι θα φθάσει στο 1,7% και για το 2018 που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,8%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός είναι ολοφάνερο ότι θα αργήσει αρκετά να φθάσει στο επίπεδο του 2% που επιθυμεί η ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους της να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, θα ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και θα φθάσει στο 1,6% το 2018.

Επανέλαβε, όπως συμβαίνει σχεδόν στον επίλογο κάθε ομιλίας του μετά το πέρας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να εφαρμόζουν την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει από τη μία πλευρά την υγεία των δημοσιονομικών τους μεγεθών αλλά από την άλλη θα στηρίζει την ανάπτυξη.

Απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να προεξοφλεί νέες μειώσεις επιτοκίων», αλλά ταυτόχρονα όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σε αυτό το πεδίο θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα ισχύουν στην Ευρωζώνη.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εφαρμόσει την πολιτική του κλιμακούμενου (tiered) επιτοκίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία πολιτική που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες αρκετών χωρών που έχουν μηδενικά επιτόκια, προκειμένου να προστατέψουν έως ένα βαθμό την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. Αντίθετα με τους συναδέλφους του σε Ελβετία, Σουηδία και Ιαπωνία ο κ. Ντράγκι δεν θεωρεί ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την κερδοφορία των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα - μη τραπεζικών ομίλων - τα οποία θα δέχεται ως εγγύηση η ΕΚΤ, διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν, οι οποίες, όμως, μπορεί να ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα (για παράδειγμα ασφαλιστικές), καθώς αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικές επιτροπές που διαθέτει η ΕΚΤ.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε - απατώντας εκ νέου σε ερώτηση δημοσιογράφου - ότι δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αλλά αυτά στηρίχθηκαν από την πλειοψηφία. Είναι άλλωστε γνωστό και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του στα διεθνή ΜΜΕ, ότι ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν είναι αντίθετος τόσο με τα αρνητικά επιτόκια όσο και με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να δράσουν, κυρίως σε ό,τι αφορά την «πάταξη» του αποπληθωρισμού, ενώ προσέθεσε ότι «η σημερινή απόφαση μας, αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη αρκετά όπλα στη φαρέτρα της. Επίσης, ας υποθέσουμε ότι δεν είχαμε κάνει απολύτως τίποτα. Τι θα συνέβαινε στην Ευρωζώνη; Θα κατέφθανε ένας καταστροφικός αποπληθωρισμός. Το έχω πει αρκετές φορές, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα».

Keywords
Τυχαία Θέματα