Γιατί φοβούνται οι αγορές το δημοψήφισμα του Ρέντσι;

Το έργο είναι πλέον γνωστό: Ενας Ευρωπαίος πρωθυπουργός πηγαίνει τη χώρα του σε δημοψήφισμα, η θέση του διακυβεύεται και οι αγορές ανησυχούν.

Αυτή τη φορά δεν είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι που καλεί τον λαό σε δημοψήφισμα με αντικείμενο μια φιλόδοξη αλλαγή-διόρθωση του πολιτικού συστήματος που έχει ως στόχο να

βάλει ένα τέλος στις ασταθείς κυβερνήσεις. Εάν χάσει, έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί, σενάριο που η Citigroup έχει χαρακτηρίσει ως το πλέον μεγάλο ρίσκο για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή φέτος, πέραν της Μεγάλης Βρετανίας.

Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο, αν και οι συνέπειες είναι από τώρα ορατές στους επενδυτές και στα ιταλικά ομόλογα που για άλλη μια φορά επιδεικνύουν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τα ισπανικά.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ξεπέρασε την απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ήτοι από τις 27 Ιουνίου, μια ημέρα αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αψήφησε τις δημοσκοπήσεις, προκειμένου μα εδραιώσει τη θέση του σε μια εκλογική αναμέτρηση.

«Ενα αρνητικό αποτέλεσμα θα σημάνει μια νέα φάση υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, με αξιοσημείωτη απουσία μεγάλων κεντρώων ηγετών, αλλά και ένα αυξανόμενο ρίσκο της εμφάνισης λαϊκίστικων κινημάτων», αναφέρει οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφτασε στο 1,25%, εννέα μονάδες βάσης πάνω από το ισπανικό χθες Δευτέρα, με το σπρεντ να ανεβαίνει στις 11 ,μονάδες στις 29 Ιουνίου.

Οι Ιταλοί αναμένεται να ψηφίσουν επάνω στην πρόταση του Ρέντσι να μειωθεί ο αριθμός των γερουσιαστών σε 100 από 315, αλλά και στον περιορισμό της εξουσίας που έχει η Άνω Βουλή να κατεβάζει κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, η αντισυστημική Κίνηση των 5 Αστέρων αναμένεται να ευνοηθεί από μια ήττα. Δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Demos την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι το Κίνημα έχει ξεπεράσει το Δημοκρατικό κόμμα του Ρέντσι και τείνει να γίνει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο ζητά δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ.

«Το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα φανεί ότι αποσταθεροποιεί το στάτους κβο και θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην ιταλική οικονομία και το ευρώ», αναφέρει ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole στο Λονδίνο.

Ο 41 ετών Ρέντσι ήδη δίνει μάχη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας του. Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 1,1% φέτος. Τον Μάιο η ανεργία είχε κολλήσει στο 11,5%, πολύ πάνω από τον μ.ο. του 10,1% για τους 19 της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό λόμπι Confindustria προβλέπει σε αναφορά του με ημερομηνία 1η Ιουλίου ότι ένα «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα θα ξαναβυθίσει την οικονομία σε ύφεση. Οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 17% σε μια τριετία, προβλέπεται επίσης.

Και πάλι όμως, το δημοψήφισμα δεν αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα ενώπιον διλήμματος για τη συμμετοχή της στο ευρώ. Το «Italexit» δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, αφού ακόμα και ο Μπέπε Γκρίλο έχει χαμηλώσει τους τόνους τελευταία, αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank, Marco Wagner και Joerg Kraemer. Επιπλέον, το σύνταγμα της Ιταλίας δεν επιτρέπει δημοψηφίσματα για την αλλαγή διεθνών συνθηκών...

Keywords
Τυχαία Θέματα