Γερμανικός Τύπος: Στον αέρα ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις

Στο νέο ασφαλιστικό στην Ελλάδα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέρεται εκτενώς η Badische Zeitung υπό τον τίτλο «Έλληνες αγρότες εγκλωβίζουν υπουργό».

Αναφερόμενη καταρχήν στα όσα διαδραματίστηκαν στην Κομοτηνή αλλά και σε άλλες πόλεις όπου διαδήλωσαν οι αγρότες, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της εξάχρονης κρίσης χρέους ήδη κατά 25%, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα και υπό τις πιέσεις

των διεθνών πιστωτών νέες περικοπές. Από την τρέχουσα χρονιά όλες οι νέες συντάξεις προβλέπεται να μειωθούν κατά επιπλέον 15%. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι απεργούν ήδη εδώ και μια εβδομάδα. Η συζήτηση και ψηφοφορία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Φεβρουάριο στη Βουλή, εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική δοκιμασία. Με τα σχέδιά του προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και εντός του κόμματός του».

Ουτοπικός ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην κινεζική Cosco αναφέρεται η Stuttgarter Zeitung σημειώνοντας ότι ο κινεζικός όμιλος αναλαμβάνει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμευόμενο παράλληλο για επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μια σημαντική ιδιωτικοποίηση». Εντούτοις, ο διακηρυγμένος στόχος για τη συγκέντρωση 50 δις ευρώ από την πώληση κρατική περιουσίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού μέχρι στιγμής εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία μόλις 3 δις ευρώ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σχολιάζοντας ότι «λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα διέκοψε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμένος. Αυτή είχε δρομολογηθεί από τον προκάτοχό του, τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση περιλαμβάνεται στους όρους των διεθνών πιστωτών που σε αντάλλαγμα παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα