Ακόμη και η ΕΚΤ δεν μειώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την Πορτογαλία

Με τα ομόλογα να κατρακυλούν στη νότια Ευρώπη, φαίνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπήρξε ποτέ για την Πορτογαλία.

Τα κρατικά ομόλογα της χώρας συνεχίζουν την πτώση τους μετά από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι οποίες το μόνο που έκαναν ήταν να χειροτερεύσουν το πολιτικοοικονομικό τοπίο. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει κατά 60 μονάδες βάσεις στο 2,93% και τώρα πια βρίσκονται σε υψηλότερο σημείο

σε σύγκριση με την περίοδο πριν την ανακοίνωση του QE από τον Μάριο Ντράγκι.

Τη στιγμή που οι πτώσεις των κρατικών ομολόγων σε οικονομικά "επικίνδυνες" περιοχές της Ευρωζώνης έχουν υποδείξει τα όρια του προγράμματος της ΕΚΤ, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της οικονομικής ζώνης οι οποίες έχουν οδηγήσει σε απώλειες επενδύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Το spread μεταξύ των δεκαετών πορτογαλικών και των γερμανικών έφτασε σε υψηλό εξαμήνου τη Δευτέρα κάτι που δείχνει πως έχει επεκταθεί γρηγορότερα από το ισπανικό το οποίο βιώνει και αυτό μετεκλογικές αναταράξεις, αλλά και το ιρλανδικό το οποίο αποσταθεροποιείται από την αβεβαιότητα των εκλογών του Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα