Γερμανικό «όχι» στους κανόνες Βασιλεία IV για τις τράπεζες

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Γερμανία ως προς τους νέους κανόνες «Βασιλεία ΙV» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις εγχώριες τράπεζες, , ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής των τραπεζών της Γερμανίας.

Η Επιτροπή των τραπεζικών εποπτικών αρχών

τραπεζών από σχεδόν 30 κράτη προτίθεται να παραδώσει τους νέους κανόνες της «Βασιλέιας IV» έως τα τέλη του έτους. Οι κανόνες έχουν ως στόχο να αποφύγουν την επανάληψη της χρηματοοικονιμικής κρίσης της περιόδου 2008-2009, όταν οι φορολογούμενοι είχαν υποχρεωθεί να λάβουν μέρος στη διάσωση των τραπεζών με μη επαρκή κεφάλαια.

Το σχέδιο, ωστόσο, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ευρώπη. Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών υποθέσεων της ΕΕ είχε αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πλήξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πρέπει να αλλάξει.

Ο επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής αρχής των τραπεζών, Felix Hufeld, δήλωσε: «Οι συζητήσεις δεν έχουν μπει στην τελική ευθεία ακόμη. Από γερμανική σκοπιά, αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής στο τραπέζι δεν είναι αποδεκτό».

Όπως σημειώνει το Reuters, ανάλογους ενδοιασμούς έχει και η Γαλλία, που υποστηρίζει ότι η υλοποίηση των νέων κανόνων της «Βασιλείας IV» θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αντλήσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στα νέα κριτήρια για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες ευνοούν τις αμερικανικές τράπεζες, γιατί η αμερικανική οικονομία εξαρτάται λιγότερο από τα τραπεζικά δάνεια για χρηματοδότηση και περισσότερο από τις χρηματαγορές.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν τα στεγαστικά δάνεια στους ισολογισμούς τους και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν σε κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η Fannie Mae και η Freddie Mac στις ΗΠΑ.

Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν τράπεζες όπως η γερμανική Deutsche Bank, ενώ τραπεζικά λόμπι υπολογίζουν ότι μπορεί οι κεφαλαιακές τους απαιτήσεις να αυξηθούν έως και 50%.

Πάντως, η Επιτροπή της Βασιλείας υποψιάζεται ότι οι μεγάλες τράπεζες, εδώ και καιρό, χρησιμοποιούν δικά τους μοντέλα που φαινομενικά ενισχύουν και άρα βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως ορίζονται από τη »«Βασιλεία IV». Σκοπός της τελευταίας είναι να εξαλειφθεί αυτή η διαφοροποίηση στην εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου , επιβάλλοντας τη χρήση κοινών κανόνων.

Ο Hufeld, πάντως, υπαινίχθηκε ότι η Επιτροπή της Βασιλείας μπορεί να μην είναι σε θέση να βρει κοινό έδαφος επί του θέματος. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε διεθνή στάνταρντ . Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση μέρους της βιομηχανίας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα