Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Tην ενεργειακή στρατηγική της χώρας αλλά και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην προώθηση έργων με τη δυναμική να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

αλλά και στις αλλαγές που θα φέρει στην ελληνική αγορά η ενοποίηση της αγοράς ενέργειας με την Ευρωπαϊκή (target model).

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ενίσχυση του ρόλου των δικτύων και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και στην μεγάλη δυναμική ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαιτέρως αιολικών. Όπως ανέφερε, ο λιγνίτης δεν εγκαταλείπεται διατηρώντας το στρατηγικό του ρόλο στο ενεργειακό μείγμα. Στον τομέα των υδρογονανθράκων ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ανάγκη για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και στην μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ. Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, στην τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία βελτίωσε την αποτίμηση και των δύο εταιρειών. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές του προγράμματος της ΔΕΗ για αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς και στη διαδικασία διάθεσης του 66% του ΔΕΣΦΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα