Ευρωζώνη: Πτώση 0,3% της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο

Απροσδόκητη πτώση 0,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη σημαντική υποχώρηση της παραγωγής στον τομέα ενέργειας. Τα νέα αυτά στοιχεία μειώνουν τις προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 1,2%.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,1% σε μηνιαία και 2% σε ετήσια βάση.

Η μείωση της παραγωγής τον Φεβρουάριο αποδίδεται κυρίως στην πτώση κατά 4,7% της ενεργειακής παραγωγής –ίσως λόγω του ηπιότερου χειμώνα- και κατά 1,1% της παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 1% και των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,9%, ενώ η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε εθνικό επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,8% και της Ιταλίας κατά 1%, ενώ της Γαλλίας και της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 1,6% και 0,3% αντίστοιχα.

Οι άλλοι δείκτες, ωστόσο, έδιναν μια καλή εικόνα του τομέα. Σύμφωνα με τον PMI της Μarkit, στις αρχές του 2017, οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη σημείωσαν το καλύτερο τρίμηνο σε διάστημα έξι ετών.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη σημείωσε βελτίωση άνω του αναμενόμενου τον Απρίλιο, παραμένοντας σε υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με τον δείκτη Sentix.

Keywords
Τυχαία Θέματα