Στα ύψη τα κόστη αντιστάθμισης κινδύνου στις ευρωαγορές

Τέλος στον εφησυχασμό των επενδυτών δείχνουν τα στοιχεία για την αύξηση του κόστους προστασίας έναντι μιας πιθανής πτώσης των μετοχών του Stoxx50 που διπλασιάζεται. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας του γαλλικού CAC40 σημειώνει άνοδο επί εννέα συνεχόμενες ημέρες, ενόψει του α' γύρου των προεδρικών εκλογών.

Οι επενδυτές «τρέχουν» να προστατεύσουν τα κέρδη που αποκόμισαν από την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών που έφτασαν σε υψηλά έτους.

Το κόστος της αντιστάθμισης έναντι της πτώσης του Stoxx 50 έχει αυξηθεί, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του βρετανικού δημοψηφίσματος,

ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 15 μηνών σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας.

Αν και οι μετοχές έχουν παραμείνει σταθερές, δείκτης που φανερώνει τις εκτιμήσεις για μεταβλητότητα σημειώνει άνοδο για ένατη συνεχόμενη ημέρα – πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί από τον Νοέμβριο.

Κι ενώ Μακρόν και Λε Πεν συνεχίζουν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, η άνοδος του ακρο-αριστερού Μελανσόν αυξάνει τις ανησυχίες για το αποτέλεσμα της κάλπης. Πόσο μάλλον μετά και την αποτυχία των δημοσκοπήσεων πέρυσι να προβλέψουν σωστά τις θα γίνει με το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, αναφέρει ο αναλυτής της EFG Asset Management, Daniel Murray.

«Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει λιγότερο αξιόπιστες και αυτό μετρά στην ψυχολογία της αγοράς», αναφέρει για να προσθέσει: «καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών, η αγορά επικεντρώνεται περισσότερο στο ενδεχόμενο νίκης Λε Πεν.Α ν και με μικρές πιθανότητες, δεν είναι κάτι αδύνατο».

Οι traders παράλληλα επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους ενόψει και της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών κερδών που πλησιάζει, αλλά και λόγω της αυξανόμενης φημολογίας ότι πλησιάζει το τέλος του QE της ΕΚΤ, αφού η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, αναφέρει ο Murray.

Ο Euro Stoxx 50 έχει σημειώσει άνοδο 5,8% φέτος, με αποτίμηση 14,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη – υψηλότερα δηλαδή από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τον γαλλικό δείκτη CAC40 που είναι στο επίκεντρο λόγω των επικείμενων εκλογών, ο δείκτης αναμενόμενης ης μεταβλητότητας αυξάνεται εδώ και εννέα ημέρες, στο μεγαλύτερο σερί από τον Αύγουστο του 2011, ενώ ο αριθμός options του CAC40 βρίσκεται σε υψηλά εξαετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα