Ευρώ, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη

Πιο καθαρή τοποθέτηση – με χαρακτηριστικά ομολογία πίστεως- για το ευρώ και την ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να υπάρξει από εκείνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση τόνισε δίχως άλλο ότι αποτελεί "όρο επιβίωσης " για την χώρα η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ.

Μάλιστα, σε μια εποχή που κυριαρχούν

τα «μισόλογα» από πλήθος θεσμικών παραγόντων ο κ. Στουρνάρας είχε και το θάρρος αλλά και την περηφάνια για να διακηρύξει πως "για την Ελλάδα, η ενεργός συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ είναι επιτακτικά αναγκαία για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς. Είναι όρος επιβίωσης της χώρας σε ένα ταραγμένο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Λειτουργεί ως άγκυρα όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας».

Ο κ. Στουρνάρας πέραν από την παρέμβαση του με αφορμή την Ετήσια Έκθεση είχε την ευκαιρία τις προηγούμενες ημέρες να μιλήσει για πολλοστή φορά για ένα αναπτυξιακό μοντέλο με ονομασία προέλευσης.

Με δύο λόγια, η υπεράσπιση του ευρώ και της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με την υποστήριξη στην διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με ονομασία προέλευσης που θα πατά γερά και σταθερά σε ένα έδαφος μεταρρυθμίσεων αποτελούν τα συστατικά στοιχεία ενός μίνι μανιφέστου για τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου.

Μάλιστα, σε κάθε περίπτωση το ευρώ και η ευρωζώνη δίνουν την ασφάλεια ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι μια χαμένη υπόθεση – μια ασφάλεια ότι η ολοκλήρωση τους θα συμπαρασύρει την υπόθεση της ανάπτυξης.

Και όπως πιστεύει ο κ. Στουρνάρας «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να στοχεύει σαφώς στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, στην εξάλειψη των περιττών και στρεβλωτικών κανονισμών και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη και είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές πρότυπο διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα