Η τριπλέτα της διαπραγμάτευσης

του Αργύρη Παπαστάθη

Ξεκίνησαν το 2015 από «δεύτερους» ρόλους πίσω από τον τότε κυρίαρχο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έζησαν από μέσα τα γεγονότα του καλοκαιριού της ίδιας χρονιάς και ανέλαβαν σταδιακά τα ηνία της διαπραγμάτευσης.

Ο λόγος για τους αφανείς πρωταγωνιστές της ομάδας κρούσης της κυβέρνησης, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, οι οποίοι δίπλα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συγκροτούν την ισχυρή τριπλέτα στις επαφές

με τους Θεσμούς.

Από την αρχή οι κ. κ. Χουλιαράκης και Λιάκος ήταν τα πρόσωπα που είχαν αναπτύξει διαύλους καλής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους Θεσμούς, όταν ο κ. Βαρουφάκης έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Χουλιαράκης ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα της ομάδας για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Μετά τις εκλογές του 2015 άφησε τη θέση του λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Manchester για να αναλάβει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Από την θέση αυτή έμαθε τα νέα για την απόφαση της κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, όταν εκείνος βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λιάκος έχει εργαστεί επί χρόνια στο χρηματοπιστωτικό τομέα (ακόμη και ως γενικός διευθυντής σε χρηματιστηριακή) και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 υποστήριξε τη γραμμή του συμβιβασμού συνεργαζόμενος τότε με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στη συνέχεια έγινε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου προήχθη σε θέση υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Στην πορεία αυτών των ετών οι σχέσεις των δύο με τον κ. Τσακαλώτο πέρασαν και φάσεις τριβών, κάτι που σχετίζεται εν μέρει και με το γεγονός ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους εμπιστεύεται ως ομάδα, αλλά ταυτόχρονα συμβουλεύεται και αναθέτει αποστολές και στον καθένα ξεχωριστά. Αυτή... η συνήθεια δεν αρέσει πάντοτε στον κ. Τσακαλώτο. Για παράδειγμα όταν ο κ. Χουλιαράκης είχε γίνει υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, η πλευρά Τσακαλώτου έδινε την εντύπωση ότι ενοχλείται από κάποιες κινήσεις του τότε Υπουργού. Στη συνέχεια τα πράγματα ηρέμησαν.

Νέα (μικρο)εστία πήγε να ανάψει το Δεκέμβριο του 2016 όταν από την οδό Νίκης (όπου το γραφείο του κ. Τσακαλώτου) άφηναν να διαρρεύσει ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό κέντρο λήψης αποφάσεων στο Μαξίμου. Αφορμή ήταν οι χειρισμοί για το έκτακτο επίδομα προς τους συνταξιούχους που οδήγησε στη γνωστή επιστολή-«απολογία» του υπουργού Οικονομικών προς τους Ευρωπαίους .

Βέβαια, παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, οι «τρεις» θα κληθούν από την Τρίτη να διαχειριστούν την καυτή πατάτα της συμφωνίας με τους Θεσμούς στο ξενοδοχείο Hilton μετά το «δύσκολο» Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα